Uredba o snimanju iz zraka

Vlada Republike Hrvatske je na 148. sjednici održanoj 21. ožujka 2019. godine donijela Uredbu o snimanju iz zraka. 

Uredba o snimanju iz zraka donosi se na temelju članka 100. Zakona o obrani (»Narodne novine«, br. 73/13, 75/15, 27/16, 110/17 - Odluka Ustavnog suda i 30/18) na prijedlog Državne geodetske uprave uz suglasnost Ministarstva obrane. Na izradi Uredbe o snimanju iz zraka sudjelovali su predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatske kontrole zračne plovidbe i Državne geodetske uprave.
 
U primjeni je Uredba o snimanju iz zraka (»Narodne novine«, br. 70/16), koju je Vlada Republike Hrvatske donijela 2016. godine. Primjenom te Uredbe, ukazala se potreba za noveliranjem odredaba navedene Uredbe posebno u dijelu koji se odnosi na snimanje iz zraka sustavima bespilotnih zrakoplova, kao i potreba reguliranja snimanja iz zraka za obavljanje poslova u cilju prevencije i za vrijeme kriznih situacija, katastrofa i velikih nesreća.
 
Uredbom o snimanju iz zraka propisuju se uvjeti za izdavanje odobrenja za snimanje iz zraka državnog područja Republike Hrvatske koje obavljaju pravne i fizičke osobe registrirane za djelatnost snimanja iz zraka te uvjeti za izdavanje odobrenja za umnožavanje, objavljivanje i iznošenje zračnih snimaka iz Republike Hrvatske, kao i način pregledavanja zračnih snimaka prije njihovog korištenja.
 
Uredba o snimanju iz zraka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
 

Fotografija preuzeta  s www.vlada.gov.hr

 

Pisane vijesti