Predstavnici Državne geodetske uprave u studijskom posjetu JRC-u

U okviru projekta Europskog socijalnog fonda „Jačanje kapaciteta za uspostavu Nacionalne infrastrukture prostornih podataka“ predstavnici Državne geodetske uprave otišli su u studijski posjet Zajedničkom istraživačkom centru Europske komisije od 29. - 30.08.2019. godine u Ispri, Italija.

Tijekom dvodnevnog studijskog posjeta članovi projektnog tima, mr. sc. Tomislav Ciceli, dr. sc. Iva Gašparović, mr. sc. Tanja Rodin i Vesna Husnjak, prisustvovali su predavanjima i s njima povezanim diskusijama. Predavanja su obuhvatila najnovija dostignuća, primjenu i razvoj INSPIRE-a.

Tako je predstavljen ELISE Pilot projekt kojim se INSPIRE primjenjuje u domenama transporta i energetske učinkovitosti. Održana su i predavanja na temu osnovnih INSPIRE alata: INSPIRE geoportala, INSPIRE registra i INSPIRE foruma zajednice te o ocjeni trenutnog statusa INSPIRE-a u 2019. godini i dugoročnim planovima nakon implementacijske faze.

Predstavljena je i zanimljiva studija o ulozi infrastrukture prostornih podataka u digitalnoj transformaciji javne administracije, čiji je cilj bio analizirati ulogu koju IPP ima u transformaciji digitalne vlade, utemeljeno na iskustvima 28 zemalja članica i Norveške. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP, održao je predavanje o statusu uspostave NIPP-a u Hrvatskoj te provedbi Direktive INSPIRE.

Studijski posjet je kroz nova saznanja članova projektnog tima pridonio jačanju kapaciteta Nacionalne kontaktne točke, te time osigurao učinkovitiju uspostavu NIPP-a i provedbu INSPIRE-a.

Organizacija studijskog putovanja je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Pisane vijesti