Održana druga sjednica Skupine stručnjaka UN-a za geografska imena

Druga sjednica Skupine stručnjaka Ujedinjenih naroda za geografska imena (United Nations Group of Experts on Geographical Names – UNGEGN) održana je, virtualnim putem, od 3. do 7. svibnja 2021. g.

Ovogodišnja sjednica, na kojoj je sudjelovalo izaslanstvo država članica 24 UNGEGN divizije, organizirana je sukladno trenutačnoj svjetskoj zdravstvenoj krizi pa je i tema sjednice bila „Geografska imena kao podrška održivom razvoju i upravljanju pandemijom COVID-19“.

Cilj sjednice bio je povećati potrebu za standardizacijom geografskih imena na međunarodnoj i nacionalnoj razini, a sukladno izrađenom Strateškom planu i programu rada UNGEGN-a za razdoblje od 2021. g. do 2029. g.
U sklopu sjednice održano je deset sastanaka, prosječno s više od 100 izaslanika država članica, na kojima su raspravljena pitanja društvene i ekonomske koristi na području geografskih imena, međunarodne suradnje i edukacije o geografskim imenima, predložene mjere za provedbu preporuka i odluka UNGEGN-a te prezentirana izvješća država članica UNGEGN-a o aktivnostima na području standardizacije geografskih imena.

Republika Hrvatska, kao članica UNGEGN Divizije za srednjoistočnu i jugoistočnu Europu (East Central and South-East Europe Division – ECSEED), dostavila je Nacionalno izvješće o aktivnostima na području standardizacije geografskih imena u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2019. do 2020. g., a koje je bilo predstavljeno na ovogodišnjoj sjednici. 

Republiku Hrvatsku je na sjednici predstavljalo izaslanstvo sastavljeno od predstavnika Državne geodetske uprave mr. sc. Ljerka Marić, mr. sc. Tomislav Ciceli i Davor Kršulović te članica Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena dr. sc. Ivana Crljenko (Leksikografski zavod Miroslav Krleža), dr. sc. Goranka Blagus Bartolec (Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje) i Vinka Kolić (Hrvatski hidrografski institut).

Povjerenstvo za standardizaciju geografskih imena osnovala je Vlada Republike Hrvatske, a jedna od zadaća Povjerenstva propisanih Zakonom o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (NN 112/18) je sudjelovanje u radu međunarodnih organizacija koje se bave geografskim imenima. Predsjednik Povjerenstva je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, dr. sc. Damir Šantek.

Više o održanoj sjednici, preporukama i odlukama UNGEGN-a može se pronaći na poveznicama: UNGEGN sjednica i UNGEGN preporuke i odluke

Sljedeća, treća sjednica UNGEGN-a održat će se u svibnju 2023. g.

Pisane vijesti