U Registru geografskih imena zabilježeno više od 124 000 geografskih imena

Državna geodetska uprava redovito unaprjeđuje informacijski sustav Registra geografskih imena (RGI-ja) kroz nadogradnje i proširenje podacima. 

Državna geodetska uprava, kao središnje tijelo državne uprave nadležno za vođenje i održavanje RGI-ja u Republici Hrvatskoj, unaprjeđenjem informacijskog sustava RGI-ja doprinosi rješavanju problema vezanih za geografska imena i njihovoj standardizaciji, a sve u cilju transparentnosti, dostupnosti i pravilne upotrebe geografskih imena u Republici Hrvatskoj.
 
RGI predstavlja informacijski sustav geografskih imena kojima se, prema Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (NN 112/2018), imenuju geografski objekti i pojave na teritoriju Republike Hrvatske.
 
Informacijski sustav RGI-ja sastoji se od mrežne stranice RGI-ja posvećene geografskim imenima i pruža informacije o problematici vezanoj za geografska imena te mrežne aplikacije RGI-ja, koja zainteresiranim korisnicima omogućuje uvid i korištenje same aplikacije na brz i jednostavan način. Trenutačno, u sustavu RGI-ja zapisano je više od 124 000 geografskih imena na području Republike Hrvatske i u kontinuiranom je porastu.
 
Posebno je za istaknuti da je jedna od značajnih funkcionalnosti mrežne aplikacije RGI-ja mogućnost prijedloga novih ili prijedloga promjena dosadašnjih zapisanih geografskih imena u sustavu RGI-ja od strane javnih korisnika tj. građana. Posljedično, problematika geografskih imena prepoznata je kako u stručnim krugovima tako i u javnosti, a to se očituje, između ostaloga i po upitima, komentarima i prijedlozima građana vezanim za geografska imena koja redovito stižu na elektroničku poštu info.rgi@dgu.hr.


Mrežnoj aplikaciji RGI-ja možete pristupiti putem poveznice: rgi.dgu.hr/rgigis



Pisane vijesti