Održana sedma sjednica Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena

Dana 17. siječnja 2022. godine, u organizaciji Državne geodetske uprave, održana je u virtualnom okruženju sedma sjednica Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave i predsjednik Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena (Povjerenstvo), dr. sc. Damir Šantek obavijestio je članove Povjerenstva i ostale nazočne o izrađenim nacrtima strateških dokumenata u osiguravanju kvalitete Registra geografskih imena (RGI-ja), a koji su osnova u rješavanju pojedinih problema standardizacije geografskih imena u Republici Hrvatskoj.

Voditelji radnih skupina prezentirali su Povjerenstvu izrađene nacrte dokumenata: Preporuke za standardizaciju geografskih imena u Republici Hrvatskoj – objektna grupa „Prometna infrastruktura“, Metodologija postupanja u standardizaciji geografskog imena u bazi Registra geografskih imena te Smjernice za pisanje geografskih imena na kartama i u ostalim publikacijama.

Nakon stručne rasprave, Povjerenstvo je donijelo zaključak da bi navedeni dokumenti trebali biti usvojeni u I. kvartalu 2022. godine. 

Također, na sjednici su raspravljeni i zaprimljeni prijedlozi građana za imenovanjem i/ili promjenom pojedinog geografskog imena u bazi RGI-ja te je donesen zaključak da je za određene prijedloge potrebna detaljnija stručna analiza koju će provesti Povjerenstvo.

Pisane vijesti