Čestitamo vam Svjetski dan geodeta!

Europsko vijeće geodeta (The Council of European Geodetic Surveyors–CLGE), zajedno sa Nacionalnim udruženjem profesionalnih geodeta SAD-a (National Society of Professional Surveyors-NSPS) i Međunarodnom udrugom geodeta (International Federation of Surveyors–FIG) proglasili su 21. ožujka Svjetskim danom geodeta.

Kao i svake godine, počevši od 2018. godine, 21. ožujka slavi se kao Svjetski dan geodeta. Na ovaj dan, pojedincima, pionirima i industrijama koje su kreirale povijest mjerenja Zemlje odaje se priznanje na svjetskoj razini.

Ove godine Udruga geodeta francuskog govornog područja (FIG), zajedno sa Europskim vijećem geodeta i Međunarodnom udrugom geodeta zajednički koordiniraju proslavu Svjetskog dana geodeta koji će se obilježiti online događajem organiziranim u dvije sesije.

Za Geodete godine za 2023. nominirana su dva Francuza, matematičara, astronoma i geodeta Jean –Baptiste Joseph Delambre i Pierre François André Méchain.
Delambre je zajedno s Méchainom izveo veliko mjerenje meridijana između Dunkerquea i Barcelone, što je na kraju pomoglo da se odredi duljina francuskog metra.

Više o samom događaju možete pročitati na stranicama Europskog vijeća geodeta.

Državna geodetska uprava, povodom ovog važnog dana za struku, svim geodetima čestita Svjetski dan geodeta!

Pisane vijesti