Uspješno se provode javne tribine za informiranje zainteresirane javnosti u okviru provedbe novog Godišnjeg programa katastarskih izmjera

Vlada RH je u prosincu 2023. godine donijela odluku o donošenju Godišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja u 2023. za 2024. godinu i ta se odluka započela aktivno provoditi u skoro svim katastarskim općinama iz Programa. Radi se o 14 županija, 45 jedinica lokalne samouprave i 66 katastarskih općina, a na provedbi su angažirana ukupno 32 gospodarska subjekta.

Kako bi se zainteresirana javnost pravdobno obavijestila o provođenju katastarskih izmjera na njihovom području izvođači radova zajedno s Državnom geodetskom upravom, odnosno njenim Područnim uredima za katastar te lokalnom samoupravom organiziraju javne skupove (tribine).

Lokalno stanovništvo se kroz objave u lokalnim novinama, javnim glasilima, putem radijskih poziva, ali i putem poziva na kućnu adresu obavještava o organiziranim skupovima na kojima od izvođača radova mogu saznati sve informacije o svojim obvezama koje imaju kao nositelji prava na nekretninama koje su predmet katastarske izmjere. Svaki početak katastarske izmjere obilježen je informativnom pločom s podacima o području izmjere, investitoru, izvoditelju i nadzoru.

Obaveze nositelja prava na nekretninama započinju obvezom obilježavanja međa. O načinima obilježavanja međa informiraju ih, na organiziranim skupovima, izvođači radova. Trajne međne oznake koje se koriste za obilježavanje parcela osiguravaju geodetske tvrtke koje provode izmjeru, a ako su parcele već ranije obilježene, nositelji prava, geodetima, u trenutku same izmjere dužni su pokazati granice.

Na mnogim se lokacijama tražilo mjesto više, a izvođači radova su se potrudili odgovoriti na sva postavljena pitanja sudionika.

Državna geodetska uprava poziva zainteresirane da se dodatno informiraju putem mrežnih stranica projekta na visegodisnjiprogram.dgu.hr , a da svakako pogledaju kategoriju Pitanja i odgovori te se informiraju o svojim pravima i obvezama u kategoriji Za građane. Na istim stranicama u Planu aktivnosti (kalendar) obilježeni su bitni datumi i aktivnosti sa detaljnijim informacijama.

Pojedini izvođači radova detaljne informacije daju na svojim mrežnim stranicama ili su za potrebe katastarskih izmjera otvorili Facebook stranice, pa vas pozivamo da se i tamo dodatno informirate ukoliko za to postoji potreba.



 

Pisane vijesti