Započinje nova katastarska izmjera za dio katastarske općine Jelsa na otoku Hvaru

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave zajedno sa zamjenicom Majom Pupačić posjetio je dana 9. svibnja 2024. godine općinu Jelsa kako bi s načelnikom općine Nikšom Peronjom obilježio početak nove katastarske izmjere za dio katastarske općine Jelsa.

Katastarska izmjera provodi se u okviru Godišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za 2024. godinu i ovom je će izmjerom obuhvatiti površina od 360 hektara koju pokriva 4478 katastarskih čestica. Vrijednost radova je 859.230 eura bez PDV-a.

Glavni ravnatelj Antonio Šustić je u svom govoru rekao kako je Hrvatski sabor u listopadu 2021. godine donio Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. - 2030., a Vlada RH Godišnji program katastarskih izmjera i Državni program sređivanja i usklađenja katastra i zemljišnih knjiga na otocima 2023. - 2027. i da će se provedbom tih Programa učiniti dodatni napori kako bi se evidencije katastra i zemljišnih knjiga na otocima dodatno unaprijedile, a da će sređeni katastar i zemljišne knjige zasigurno pokrenuti provedbu razvojnih i infrastrukturnih projekata koji će stanovnicima otoka unaprijediti svakodnevni život. "Hrvatska će na 10 posto svog teritorija, u svim građevinskim područjima dobiti sređene, usklađene i istinite zemljišne evidencije. One su od nemjerljivog značaja za gospodarski i društveni razvoj, kako države i društva u cjelini, tako i jedinica lokalne samouprave. Postoji čitav niz benefita - nova katastarska izmjera građanima donosi trajno rješavanje pitanja granica svojeg vlasništva, razvrgnuće suvlasničkih odnosa te legalizaciju neevidentiranih dogovornih nagodbi, zamjene, kupoprodaje, nasljeđivanja, ali i raščišćavanje i prijenos, odnosno registraciju prava vlasništva. Što se jedinica lokalne samouprave tiče, one su najveći korisnici, jer kad katastar i zemljišne knjige obnove svoje evidencije i krene njihova uporaba, sve eksponencijalno raste", rekao je Šustić.

"Izmjenama zakonskih okvira, promijenjena su pravila rada i na taj se način postupak obnove katastra i zemljišnih knjiga drastično skratio tako da se može očekivati da će se u roku od godine dana, možda malo više, vlasnici nekretnina moći pohvaliti čistim papirima", naglasio je. "Geodeti i pravni stručnjaci zajednički odrađuju posao, svaki za svoj dio i kroz ovaj se, ubrzani proces obnove katastra i zemljišnih knjiga osigurava suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije koji naravno doprinosi većoj pravnoj sigurnosti i ulaganjima", istaknuo je glavni ravnatelj.

Kako je za uspješnu provedbu projekta od iznimne važnosti i aktivno sudjelovanje nositelja prava na nekretninama glavni ravnatelj je iskoristio priliku i pozvao sve nositelje prava da se aktivno uključe u katastarsku izmjeru te se odazovu pozivu Državne geodetske uprave i izvođača radova na javnu tribinu 10. svibnja 2024. godine u svečanu dvoranu općine Jelsa s početkom u 18 sati. Stanovnici Jelse imati će priliku saznati na koji način obilježiti svoje međe, a na sva pitanja odgovorit će im izvođači radova koji su s Državnom geodetskom upravom potpisali ugovor o izvođenju radova.

Ispred Državne geodetske uprave otvaranju radova prisustvovala je i pročelnica PUK-a Split Nada Ujević, predstavnice županije Splitsko-dalmatinske i tvrtke izvođača radova.

 

Pisane vijesti