Službeni početak katastarskih izmjera na području Grada Krapine za dio k. o. Krapina i k. o. Škarićevo

Dana 14. svibnja 2024. godine, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u pratnji gradonačelnika Zorana Gregurovića i glavnog ravnatelja Antonia Šustića posjetio je Grad Krapinu povodom svečanog obilježavanja početka katastarske izmjere za dio k.o. Krapina i k.o. Škarićevo.

Svečanost je održana u sklopu Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. - 2030. godine, koji je Hrvatski sabor donio 1. listopada 2021. godine.

Glavni ravnatelj Antonio Šustić ovom je prilikom izjavio „ Danas smo svjedoci jednog od ključnih koraka u modernizaciji i razvoju infrastrukture Grada Krapine. Početak katastarske izmjere na području dijela katastarskih općina Krapina i Škarićevo predstavlja značajan iskorak prema osiguravanju ažurnih i točnih podataka o nekretninama, što je od vitalne važnosti za gospodarski i društveni napredak Grada Krapine, županije, ali i cijele Republike Hrvatske. Današnjim početkom katastarske izmjere za dio k.o. Krapina i k.o. Škarićevo obuhvaćamo područje od ukupno 2066 hektara s više od 1400 zgrada. Ovaj proces osigurat će, ne samo precizne podatke o nekretninama, nego će također pridonijeti transparentnosti i učinkovitosti u prostornom planiranju, zaštiti okoliša, te razvoju poduzetništva i javne uprave. Ukupna vrijednost ovih radova iznosi € 2.394.462,50, a potrebno je naglasiti da su sredstva za ove aktivnosti osigurana iz državnog proračuna što svakako građanima na ovom području puno znači u sređivanju njihovih imovinsko pravnih odnosa.“

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić istaknuo je kako Višegodišnji program katastarskih izmjera, kojeg je Hrvatski sabor donio krajem 2021. godine, obuhvaća obnovu katastra i zemljišne knjige za čak 600.000 hektara zemljišta i nekretnina za šta su sredstva osigurana u državnom proračunu što pokazuje ozbiljnost i opredijeljenost države za unapređenje i ažurnost službenih evidencija na kojima se temelji upravljanje prostorom.

Gradonačelnik Zoran Gregurović izrazio je zadovoljstvo investicijom države u ovo područje s obzirom da sređeni katastar i zemljišna knjiga pridonose povećanju ulaganja, a samim time i napredak na lokalnoj razini za ovdašnje stanovnike. „ Grad Krapina prvi je u Krapinsko-zagorskoj županiji započeo s projektima katastarske izmjere i biti će prvi grad u županiji sa sređenim zemljišnim knjigama!“, izjavio je gradonačelnik.

Na području Grada Krapine do sada su izvršene katastarske izmjere i obnovljeni katastar i zemljišna knjiga za k.o. Šemnica, k.o. Krapina jug, k.o. Gornja Pačetina i k.o. Velika Ves nova, sveukupne površine 1696 ha. Sredstva za ove aktivnosti također su osigurana su iz državnog proračuna i proračuna Grada Krapine u ukupnom iznosu od € 890.342,05.

Uz glavnog ravnatelja Antonia Šustića ispred Državne geodetske uprave događanju su prisustvovali i zamjenica glavnog ravnatelja Maja Pupačić, Pročelnik područnog ureda za katastar Krapina Zdravko Cesarec, voditelji odjela u područnom uredu te predstavnici tvrtke izvođača radova.

Pisane vijesti