Državna geodetska uprava sudjelovala na sjednici UNGEGN-ova Odjela za Srednjoistočnu i Jugoistočnu Europu

Dana 16. svibnja 2024. godine u Pragu je održana 28. sjednica Odjela za Srednjoistočnu i Jugoistočnu Europu (ECSEED) kojoj su prisustovali predstavnici Državne geodetske uprave.

Sjednicu je organizirala Skupina stručnjaka Ujedinjenih naroda za geografska imena (UNGEGN), a cilj je bio upoznati predstavnike država članica ECSEED-a s radom nacionalnih povjerenstava koja se bave geografskim imenima pa su predstavljena nacionalna izvješća o aktivnostima vezanim uz geografska imena. Dodatno su izložene teme vezane uz egzonime i upotrebu digitalnog modela terena (DMR) kao korisnog alata u prikupljanju geografskih imena te obavijesti UNGEGN-a.
 
Republika Hrvatska, kao jedna od 18 država članica ECSEED-a, predstavila se nacionalnim izvješćem o aktivnostima u standardizaciji geografskih imena u 2023. godini. Izvješće je priopćio mr. sc. Tomislav Ciceli istaknuvši organizacijski, tehnički i normativni okvir za djelovanje Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena. U izvješću je detaljno prikazan rad navedenog Povjerenstva i aktivnosti na održavanju i razvoju informacijskog sustava Registra geografskih imena (RGI) te uputio na višegodišnji projekt Državne geodetske uprave vezan uz geografska imena (Revizija zapisa geografskih imena u bazi RGI-ja). Dr. sc. Ivana Crljenko predstavila je rad na projektu Rječnik stranih geografskih imena koji se od 2013. do 2020. provodio u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, istaknuvši aktivnosti prikupljanja egzonima, pohranjivanja podataka te objavljivanja rezultata projekta.

Budući da Republici Češkoj kao sadašnjoj predsjedateljici ECSEED-a ove godine ističe mandat, predloženo je da nova država predsjedateljica bude Mađarska.

Uz dvadesetak predstavnika država članica ECSEED-a (Austrija, Češka, Grčka, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija), gostujućih predstavnika (Južna Koreja i Japan) i predsjednika UNGEGN-a (g. Pierre Jaillard iz Francuske), na sjednici su sudjelovale članice Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena Republike Hrvatske dr. sc. Ivana Crljenko i izv. prof. dr. sc. Helena Pavletić te službenici Državne geodetske uprave mr. sc. Tomislav Ciceli i Davor Kršulović.

Pisane vijesti