Održana konferencija Dani infrastruktura prostornih podataka

Državna geodetska uprava već tradicionalno organizira konferenciju Dani infrastruktura prostornih podataka, a ove godine održana je 14-ta po redu. Dani IPP-a održani su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a Konferenciju je svečano otvorio Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U svom pozdravnom govoru ministar Bačić je naglasio da Nacionalna infrastruktura prostornih podataka pokriva 35 tema prostornih podataka te da se kroz Informacijski sustav prostornog uređenja preuzima 16 tema putem servisa koje omogućuju dostupnost podataka bitnih za prostorno uređenje i gradnju stručnoj i zainteresiranoj javnosti kao i tijelima javne vlasti.
 
„Prošle godine završen je projekt digitalizacije akata za građenje - građevinskih i uporabnih dozvola koje su izdane od 1968. do 2015. godine u Republici Hrvatskoj. Ukupno je digitalizirano oko dva milijuna građevinskih akata na što sam iznimno ponosan.  Zadovoljan sam i sa procesom transformacije prostornih planova nove generacije, odnosno s oko 300 potpisanih ugovora s jedinicama lokalne samouprave te još nekoliko stotina zahtjeva koji su nam pristigli, a koji pridonose kvalitetnijem korištenju prostornih podataka tijelima javne vlasti, poduzetnicima i građanima“, izjavio  je ministar Branko Bačić.

„Istaknuo bih neke od najizazovnijih aktivnosti koji će rezultirati povećanjem kvalitete prostornih podataka i osigurati njihovu dostupnost građanima, poduzetnicima i institucijama. To su svakako Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja, nadogradnja sustava Geoportala kako bi se osigurala visoka dostupnost i ekspanzivnost usluga te na kraju dovršetak uspostave Sustava katastra infrastrukture sa svim podacima o svim vrstama infrastrukture u Republici Hrvatskoj. U odnosu na zadnju konferenciju za istaknuti je veliki uspjeh u porastu broja subjekata s lokalne razine na geoportalu NIPP-a tako da danas bilježimo ukupno 119 aktivnih subjekta NIPP-a. Broj izvora prostornih podataka na geoportalu NIPP-a premašio je 1000, točno 1032 izvora, od toga 497 su mrežne usluge. Naravno, u registrima NIPP-a su ove brojke puno veće, ali kako znamo registri NIPP-a su početne evidencije subjekata i izvora NIPP-a.“, rekao je glavni ravnatelj Antonio Šustić

Naglasio je da je prošle godine Državna geodetska uprava kao subjekt NIPP-a otvorila i učinila dostupnim sve visokovrijedne podatke iz nadležnosti te da je time pokazala da podržava politiku otvorenih podataka koja je jedna od primarnih ciljeva NIPP-a.

Održavanje konferencije doprinosi uspješnijem povezivanju dionika Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP) kroz prikaze vlastitih procesa i radova u području infrastrukture prostornih podataka, te dijeljenje iskustva i projekata, ali i prepreka s kojima se susreću u svakodnevnom radu u pogledu uspostave, održavanja i razvoja NIPP-a te ispunjavanju obveza propisanih Zakonom o NIPP-u i INSPIRE direktivom.
 
Na ovogodišnjoj konferenciji okupilo se više od 150 sudionika, među kojima su predstavnici Vijeća NIPP-a, predstavnici subjekata NIPP-a predstavnici nadležnih ministarstava, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnici trgovačkih društava u vlasništvu RH te predstavnici akademske zajednice. Svim sudionicima zajednička je želja izgradnja kvalitetne i uspješne infrastrukture prostornih podataka koja će omogućiti dijeljenje i korištenje interoperabilnih službenih prostornih podataka Republike Hrvatske.
 
Nacionalna infrastruktura prostornih podataka (NIPP) je skup tehnologija, mjera, normi, provedbenih pravila, usluga, ljudskih kapaciteta i ostalih čimbenika koji omogućavaju djelotvorno objedinjavanje, upravljanje i održavanje dijeljenja prostornih podataka u svrhu zadovoljenja potreba na nacionalnoj, kao i na europskoj razini. Cilj NIPP-a je učiniti prostorne podatke u nadležnosti javnog sektora dostupnim na lak i jednostavan način te osigurati interoperabilnost prostornih podataka, kako bi se jednom proizvedeni podaci ponovno koristili na učinkovit način. Središnje mjesto za pristup prostornim podacima je Geoportal NIPP-a putem kojega se podaci mogu pregledati i preuzeti bez odlaska u instituciju koja je za iste nadležna.

Razvoj i jačanje NIPP-a doprinosi lakšoj razmjeni podataka između tijela javne vlasti, uštedi sredstava u proizvodnji podataka te razvoju novih proizvoda. Također doprinosi podizanju kvalitete službenih podataka i olakšava pristup podacima svim korisnicima.
 
Čestitamo Sektoru za Infrastrukturu prostornih podataka na uspješno organiziranoj i održanoj konferenciji!

 

Pisane vijesti