Održan Simpozij o inženjerskoj geodeziji – SIG2024

Peti međunarodni Simpozij o inženjerskoj geodeziji - SIG2024 pod nazivom „Definicija, temeljne kompetencije i jedinstvene značajke Inženjerske geodezije“ održan je od 12. do 14. rujna 2024. u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog geodetskog društva i Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U ime organizatora, Simpozij su otvorili predsjednik Hrvatskog geodetskog društva izv. prof. dr. sc. Rinaldo Paar i dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mladen Zrinjski.
 
Okupljene sudionike pozdravio je i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave g. Antonio Šustić te ukazao na podršku organizaciji ovog skupa iskazanu od strane potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine g. Branka Bačića. „Ovakvi simpoziji imaju značajnu ulogu u promicanju najviših standarda u području geodetske struke, a vjerujem da kroz različite projekte, inicijative i edukativne programe možemo osigurati da geodetske usluge budu prepoznate kao ključni temelj u razvoju održivih društava“, rekao je glavni ravnatelj.
 
Isto tako, spomenuo je neke od tekućih i planiranih aktivnosti koje provodi Državna geodetska uprava, a koje za cilj imaju učiniti iskorake koji će poduprijeti razvoj društva i gospodarstva poput provedbe Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. - 2030. i planiranog Višegodišnjeg programa službene državne kartografije za razdoblje 2025. - 2034.
 
Prvog dana Simpozija, pozvano predavanje pod nazivom "Engineering Geodesy - Definition, Core Competencies and Unique Features illustrated with two examples from infrastructure monitoring and crop production" održao  je prof. dr. ing. Heiner Kuhlmann s Instituta za geodeziju i geoinformatiku Sveučilišta u Bonnu. Ove su godine Simpozijem obuhvaćene aktualne teme iz područja inženjerske geodezije, a koje su ujedno i glavne teme Međunarodne udruge geodeta - FIG komisije 6 i njenih radnih grupa. Riječ je o primjeni znanja i vještina inženjerske geodezije u  graditeljstvu i industriji, projektima prostorne infrastrukture, inženjeringu velikih investicija i BIM-u, monitoringu i deformacijskoj analizi izgrađenih i prirodnih objekata, određivanju statičkih i dinamičkih pomaka građevina, novim tehnologijama i mjernim sustavima te drugim aktualnim temama.
 
Osim glavnog ravnatelja Antonia Šustića, u ime Državne geodetske uprave, događanju su prisustvovale i zamjenica ravnatelja Maja Pupačić, načelnica Sektora za katastar infrastrukture, nadzor i geodetsku inspekciju Ariana Bakija Lopac te pročelnici područnih ureda za katastar i drugi službenici DGU-a.
 
Prvi Simpozij o inženjerskoj geodeziji održan je 2007., a od tada su održana još tri takva događanja međunarodnog karaktera. Na njima tradicionalno sudjeluju i kolege iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Grčke, Austrije, Slovačke, Njemačke, Švicarske i dr. te članovi akademske zajednice i stručnjaci iz prakse.

Pisane vijesti