Hrvatski sabor izglasao Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (prvo čitanje)

Zastupnici Hrvatskog sabora, većinom su glasova (118 za, 11 suzdržanih i 0 protiv), izglasali Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (prvo čitanje) na 3. sjednici Hrvatskog sabora održanoj 20. rujna 2024. godine. U skladu sa saborskom procedurom, Prijedlog Zakona upućen je na drugo čitanje.

Vlada Republike Hrvatske, na svojoj je 14. sjednici održanoj 17. srpnja 2024. godine, usvojila Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina te ga uputila Hrvatskom saboru. O Prijedlogu su se očitovali Odbor za zakonodavstvo i Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskog sabora nakon čega je upućen na prvo čitanje.

U ime predlagatelja, Vlade Republike Hrvatske, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina predstavio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, g. Branko Bačić. Uvodno se osvrnuo na provedbu Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. - 2030. vrijednog 401 milijun eura čija je glavna aktivnost obnova katastra i zemljišne knjige za 600 tisuća hektara zemljišta i nekretnina u građevinskim područjima na kojima se obavlja 80 % svih gospodarskih aktivnosti. Upravo je provedba Višegodišnjeg programa ukazala na potrebu izmjene trenutno važećeg Zakona kako bi se ubrzao proces katastarskih izmjera, odnosno obnove katastra i zemljišne knjige.

Najvažnije se zakonske promjene odnose na odredbe koje propisuju postupak katastarske izmjere, a koja predstavlja temelj za sustavnu obnovu, odnosno osnivanje zemljišnih knjiga kao i uspostavu novog katastarskog operata, te u konačnici, Baze zemljišnih podataka. Također, uvode se promjene u načinu prikupljanja podataka o katastarskim česticama i osobama koje sudjeluju u postupcima katastarske izmjere. Definiraju se postupci obavještavanja, pozivanja i sudjelovanja svih osoba koje sudjeluju ili imaju interes sudjelovati u tim postupcima. Nadalje, Prijedlog Zakona detaljno propisuje radnje u izradi, pregledu i potvrđivanju geodetskih elaborata. Ovim Zakonom također se propisuje da se katastarski operat otvara istovremeno s otvaranjem zemljišne knjige te se usklađuju postupci s onima propisanim Zakonom o zemljišnim knjigama.

Konačni je cilj Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina dodatno unaprijediti usluge sustava zemljišne administracije sa stajališta učinkovitosti, transparentnosti i optimizacije troškova. Osiguravanjem kontinuirane modernizacije katastra i zemljišnih knjiga, ove izmjene doprinose povećanju pravne sigurnosti u postupanju s nekretninama, ubrzavanju ulaganja te poboljšanju funkcioniranja tržišta nekretnina.

Pisane vijesti