DGU predstavio aktivnosti i planove na 17. simpoziju ovlaštenih inženjera geodezije

Od 23. do 26. listopada 2024. godine, Poreč je bio domaćin 17. godišnjeg simpozija ovlaštenih inženjera geodezije pod nazivom „Praktična znanja budućnosti u geodeziji i geoinformatici“. Ovaj događaj, koji organizira Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije (HKOIG) u suradnji s Council of European Geodetic Surveyors (CLGE), okupio je stručnjake iz cijele Hrvatske kako bi razmijenili znanja i iskustva o aktualnim temama, novim tehnologijama i praksama u geodeziji.

U ime Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, sudionicima se obratila državna tajnica Sanja Bošnjak, a u ime Državne geodetske uprave, glavni ravnatelj Antonio Šustić. Tom se prigodom osvrnuo na utjecaj tehnologije na daljnji razvoj geodetske struke te važnost prostornih podataka u svim područjima ljudske djelatnosti, pa tako i za razvoj gospodarstva države. „Održivo je ono gospodarstvo koje koristi podatke kao osnovu ili bazu za razvoj, rast i inovacije. U ovakvom gospodarstvu, podaci se koriste za donošenje odluka, optimizaciju poslovanja, stvaranje novih proizvoda i usluga te prepoznavanje i iskorištavanje novih poslovnih prilika“, istaknuo je u uvodnom govoru.

Značajan interes sudionika privukla je tematska cjelina posvećena Državnoj geodetskoj upravi, u okviru koje su predstavljene trenutne aktivnosti i budući planovi, uključujući Višegodišnji program službene državne kartografije. Ovim će se Programom unaprijediti sustav izrade i ažuriranja službenih državnih karata svih mjerila, a glavni ravnatelj DGU-a Šustić naglasio je višestruke koristi za građane te javni i privatni sektor u kontekstu prostornog planiranja i upravljanja prostorom, kao i zaštite okoliša te upravljanja krizama.

Sudionici su imali prilike čuti detalje o multisenzorskom zračnom snimanju Republike Hrvatske koje omogućava preciznije prikupljanje podataka i njihovu bolju analizu, o čemu je govorio dr. sc. Marijan Marjanović, načelnik Sektora za državnu izmjeru DGU-a.

Izlaganje o službenom topografsko-kartografskom informacijskom sustavu STOKIS koji se koristi za prikupljanje, obradu i distribuciju topografskih i kartografskih podataka održao je Igor Vilus, voditelj Službe za topografsku izmjeru i državne karte DGU-a te pokazao zanimljive primjere automatskog generiranja topografskih karata.

Načelnica Sektora za katastar infrastrukture, nadzor i geodetsku inspekciju DGU-a Ariana Bakija Lopac održala je predavanje o uspostavi i ulozi Sustava katastra infrastrukture u upravljanju prostorom i resursima, planiranju razvoja i održavanju infrastrukture, s posebnim fokusom na koristi i mogućnosti primjene sustava SKI za ovlaštene inženjere geodezije.

Program Simpozija, među ostalim, obuhvatio je raznovrsna predavanja, panel rasprave i radionice, s ciljem razmjene znanja i iskustava među stručnjacima. Ove godine simpozij je bio usmjeren na nekoliko ključnih tema, uključujući panel rasprave: „Prostorni podaci kao preduvjet brownfield i greenfield investicija" te „Umjetna inteligencija“. Kroz tematske cjeline raspravljalo se o novim pristupima u uređenju zemljišta i mora, primjeni multisenzorskog snimanja za izradu geodetskih podloga, kao i modernizaciji studijskih programa u području geodezije i geoinformatike. Jedna od najvažnijih tema bila je digitalizacija prostora i umjetna inteligencija, s naglaskom na klimatske promjene i njihov utjecaj na prostorno planiranje.
 

Pisane vijesti