20. obljetnica novih službenih geodetskih datuma i ravninskih kartografskih projekcija u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/Vijesti/Geodetski datum_obljetnica.jpg

Odlukama o utvrđivanju službenih geodetskih datuma i ravninskih kartografskih projekcija RH koje su objavljene u Narodnim novinama 110 i 117, 2004. godine uvedeni su u službenu upotrebu novi položajni, visinski i gravimetrijski datum RH te ravninske kartografske projekcije. 

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 4. kolovoza 2004. godine donijela Odluku o utvrđivanju službenih geodetskih datuma i ravninskih kartografskih projekcija Republike Hrvatske kojom su u službenu upotrebu uvedeni novi položajni, visinski i gravimetrijski datum Republike Hrvatske te ravninske kartografske projekcije Republike Hrvatske.

Novi geodetski datumi, odnosno referentni sustavi, usklađeni su s europskim smjernicama i normama te omogućuju nesmetanu i jednostavnu razmjenu podataka s međunarodnim institucijama u svrhu realizacije međunarodnih projekata i uključivanje u europske i svjetske sustave. Pri izradi prijedloga novih geodetskih datuma i ravninskih kartografskih projekcija uvažavana su iskustva drugih europskih država uz vođenje računa o nacionalnim interesima i mogućnostima. Drugi razlog koji je ukazivao na potrebu uspostave novog geodetskog referentnog sustava je napredak znanosti i tehnologije odnosno metoda geodetske izmjere pri čemu se u prvom redu misli na primjenu satelitskih metoda mjerenja (GPS/GNSS). Također, izvoditelji geodetskih radova i razvoja geografsko informacijskih sustava naglašavali su potrebu za uvođenjem novog geodetskog datuma s obzirom im je postojeći geodetski referentni sustav onemogućavao napredak, odnosno učinkovitije i ekonomičnije obavljanje poslova.

Uspostavljanjem Hrvatskog pozicijskog sustava CROPOS 2008. godine, mjerenjem identičnih točaka za računanje jedinstvenog tranformacijskog modela kojim je omogućena transformacija iz starog u novi geodetski datum, ispunjeni su uvjeti za primjenu novih geodetskih datuma u svakodnevnom radu. Ove godine navršava se 20 godina od uvođenja novih službenih geodetskih datuma koji su potpunosti našli svoju primjenu u obavljanju geodetsko-katastarskih poslova u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti