DGU na Danima Infrastrukture prostornih podataka FBiH: predstavljen doprinos NIPP-a zelenoj i digitalnoj tranziciji

  • Slika /slike/Vijesti/Dani IPP FBiH 2024/DaniIPP-a_BiH_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Konferencija Dani infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine održana je 17. i 18. listopada 2024. u gradu Neumu (BiH), u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koordinacijskog tijela Infrastrukture prostornih podataka FBiH.

Državnu geodetsku upravu (DGU) na ovoj su konferenciji predstavljali glavni ravnatelj g. Antonio Šustić, tajnica Kabineta glavnog ravnatelja gđa. Sanja Zekušić, voditelj Službe za Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka (NIPP) g. Tomislav Ciceli i viša savjetnica - specijalistica gđa. Tanja Rodin.

Cilj konferencije, koja se održava po peti puta, bio je okupiti ključne dionike iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice te geodetskih uprava i agencija iz Bosne i Hercegovine te regije. Raspravljalo se o sadašnjim izazovima i budućnosti geoprostornih tehnologija te njihovom utjecaju na društvo.

Zapaženo izlaganje pod nazivom „NIPP: Infrastruktura za zelenu i digitalnu tranziciju“ održao je g. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP iz DGU-a, u okviru tematske cjeline „Primjeri dobre prakse korištenja prostornih podataka u svrhu zaštite okoliša“.

Konferencija je okupila oko 100 sudionika iz 58 različitih institucija. Sudionici su izrazili zadovoljstvo kontinuiranom organizacijom promotivnog i edukativnog sadržaja u području Infrastrukture prostornih podataka kao ključnog faktora u jačanju međuinstitucionalne suradnje i razmjene stručnih znanja i informacija.

Među glavnim zaključcima konferencije naglašeni su transparentnost, točnost i pouzdanost prostornih podataka kao temeljni faktori za održivi razvoj i zaštitu okoliša. Precizni i dostupni podaci omogućuju odgovorno prostorno planiranje te dugoročno očuvanje prirodnih resursa.

Istaknuta je i važnost aktivnog uključivanja privatnog sektora u razvoj Infrastrukture prostornih podataka, dok akademska zajednica, kroz istraživanje i inovacije, značajno doprinosi napretku tehnologija i obrazovanju novih stručnjaka, što osigurava održivost IPP-a u eri brzih tehnoloških promjena.

Pisane vijesti