Dr. sc. Damir Šantek potpisao Sporazum o suradnji na području GNSS-a

Slika /slike/Vijesti/Potpis sporazuma/2022/Potpis sporazuma_GNSS.jpg

U prostorijama Državne geodetske uprave, 6. svibnja 2022., potpisan je Sporazum o suradnji između Državne geodetske uprave i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sporazum su potpisali glavni ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod. i izv. prof. dr. sc. Vladislav Brkić, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Ovim Sporazumom Rudarsko-geološko-naftni fakultet ustupa Državnoj geodetskoj upravi podatke GNSS referentne stanice u Zagrebu koju je, za potrebe istraživanja klizišta, postavio na stabilnom terenu kao referentnu točku za detektiranje pomaka na klizištu. Nakon što se izračunaju koordinate, u narednim mjesecima ova će referentna stanica postati dio mrežnog rješenja sustava CROPOS.

Potpisivanju Sporazuma te kraćem sastanku održanom u nastavku, nazočili su i prof. dr. sc. Snježana Mihalić Arbanas, izv. prof. dr. sc. Martin Krkač te dr. sc. Sanja Bernat Gazibara od strane RGNF-a te Igor Vilus, dipl. ing. geod. i Martina Ciprijan, dipl. ing. geod. ispred Sektora za državnu izmjeru. Na sastanku su identificirana polja na kojima bi Državna geodetska uprava mogla podržati istraživanja Fakulteta te je iskazana namjera suradnje s obje strane.

Zahvaljujući potpisanom Sporazumu, na zagrebačkom će području biti aktivne dvije referentne stanice što će dodatno osigurati postojanost sustava na spomenutom području.

Pisane vijesti