Državna geodetska uprava predstavila dva Kartohoda i GeoHrvatsku u sklopu 30. međunarodne kartografske konferencije u Firenci

  • Slika /slike/Vijesti/Izlozba/Firenca_1.jpg
  • Slika Prezentacija o GeoHrvatskoj na ekranu računala na izložbi.

30. međunarodna kartografska konferencija ove se godine održava u Firenzi od 14. - 18. prosinca 2021. godine u sklopu koje je organizirana i međunarodna izložba karata i kartografskih proizvoda na kojoj je Državna geodetska uprava predstavila digitalni servis „GeoHrvatska“ i kartohode postavljene u osnovnim školama "Glina" i „Ivo Andrić“ u Zagrebu.

Predstavljeni kartohodi su edukacijska sredstva koja pomažu učenicima da kroz igru i jednostavne zadatke usvoje osnovne tehnike snalaženja u prostoru bez uporabe mobitela, računala i ostalih elektroničkih naprava. Područje obuhvata definirano je veličinom prostora, a položaj škola nalazi se u središtu kartohoda.

GeoHrvatska prikazuje prostorne podatke Republike Hrvatske, a korisniku omogućuje da korištenjem službenih prostornih podataka subjekata Nacionalne infrastrukture prostornih podataka uz pomoć svoje lokacije upozna i istraži prostor koji ga okružuje. Preglednik objedinjuje i vizualizira prostorne podatke, raspoređene u šest tematskih područja: Kvaliteta okoline, Zemljište, Priroda oko mene, Slobodno vrijeme, Područja pod zaštitom i Onečišćenja u blizini. Cilj preglednika je učiniti što veći broj prostornih podataka u nadležnosti tijela javne vlasti dostupnim građanima, a trenutno je omogućen pregled više od 130 skupova prostornih podataka koji se nalaze u nadležnosti 14 institucija.

Sve izloške možete pogledati na poveznici, a možete i glasati za određeni izložak putem poveznice https://www.icc2021.net/international-cartographic-exhibition-voting/.
 

Pisane vijesti