Državna geodetska uprava predstavila LiDAR-ske podatke na radionici „Potresni rizik Grada Zagreba“

  • Slika /slike/Vijesti/LIDAR/Potresni rizik_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Grada Zagreba, u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER, 8. ožujka 2023. održana je treća stručna radionica u sklopu projekta „Potresni rizik Grada Zagreba“. „Potresni rizik Grada Zagreba“ jedna je od aktivnosti na projektu „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa“ koji je sufinanciran iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a čiji je nositelj Državna geodetska uprava. 

Cilj je ove radionice bio predstaviti LiDAR-ske snimke područja grada Zagreba, kao prve koje su proizašle iz projekta „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa“ u dijelu projekta koji provodi Državna geodetska uprava. Dobivene snimke koristit će se u aktivnosti projekta „Potresni rizik Grada Zagreba“, te omogućiti lakše i brže stvaranje baze podataka o zgradama u Zagrebu. Navedena baza podataka temelj je za analize te posljedično donošenje odluka, strateška promišljanja i organizacijske procese vezane uz rizik od potresa u Zagrebu.

Dr. sc. Marijan Marjanović, načelnik Sektora za državnu izmjeru, na radionici je predstavio cjelokupni projekt s osvrtom na aktivnost projekta pod nazivom „Multisenzorsko zračno snimanje RH“ te prikazao trenutni status projekta i njegov napredak. Drugu prezentaciju ispred Državne geodetske uprave, „Prikaz i analiza LiDAR-a i DOF-a za Zagreb“, održao je Igor Vilus, dipl. ing. geod. voditelj Službe za topografsku izmjeru i državne karte u kojoj je nazočnima predstavio neke od konačnih proizvoda proizašlih iz navedene aktivnosti, kao što su LiDAR-ske snimke, digitalni model površina te digitalni model reljefa visoke točnosti.

Ispred Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Luka Babić prezentirao je na koji se način provodi kontrola kvalitete LiDAR-skih snimki i ostalih proizvoda te se osvrnuo na dosadašnje rezultate kontrole kvalitete i konstatirao da su podaci dobiveni ovim projektom vrlo visoke kvalitete.
Na radionici je i gosp. Vojkan Gavrilović iz tvrtke GDi istaknuo višestruku korist dobivenih LiDAR-skih snimki te prikazao kako će se koristiti za dobivanje pojedinih podataka potrebnih za upotpunjavanje Baze podataka o zgradama u Zagrebu kako bi se uspješno dovršila aktivnost Grada Zagreba na ovom projektu.

Podaci koje je predstavila Državna geodetska uprava izazvali su veliko zanimanje prisutnih te je postavljen niz pitanja o ovoj temi. Tako je radionica završena zanimljivom raspravom i mnogim novim idejama primjene LiDAR-skih podataka.

Program 3. radionice "Multisenzorska snimka Zagreba".

Pisane vijesti