Na sjednici Vlade usvojen Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina

  • Slika /slike/Zakoni_usvojeno.jpg
  • Slika

Na svojoj 14. sjednici održanoj 17. srpnja 2024. Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina kojeg je predstavio glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić te je upućen u daljnju saborsku proceduru.

Cilj je izmjena i dopuna ovog Zakona dodatno unaprijediti usluge sustava zemljišne administracije sa stajališta učinkovitosti, transparentnosti i troška te osigurati kontinuiranu modernizaciju katastra i zemljišne knjige.

To će se, prije svega, postići usklađivanjem Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina s odredbama koje propisuju postupanja iz nadležnosti Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, a koje su propisane Zakonom o zemljišnim knjigama.

Najvažnije promjene koje donosi ovaj Nacrt prijedloga zakona odnose se na odredbe koje propisuju postupak katastarske izmjere, jer je katastarska izmjera temelj za sustavnu obnovu odnosno osnivanje zemljišnih knjiga kao i uspostavu novog katastarskog operata, u konačnici Baze zemljišnih podataka, a sve u svrhu učinkovitog provođenja sustavnih mjera za unapređenje zemljišne administracije.

Nadalje, ovim se Nacrtom prijedloga zakona, po uzoru na postupanja propisana u postupku katastarske izmjere, a zbog specifičnosti provedbe tehničkih radnji u postupku izrade geodetskih elaborata, detaljnije propisuju radnje u postupku izrade te pregleda i potvrđivanja geodetskih elaborata, čime se doprinosi pravnoj sigurnosti i zaštiti prava i obaveza stranaka koje sudjeluju u navedenim postupcima. Navedenim predloženim izmjenama Zakona osigurat će se suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije koji u konačnosti doprinosi povećanju pravne sigurnosti u postupanju s nekretninama, potiče i ubrzava procese ulaganja te poboljšava funkcioniranje tržišta nekretnina.

Više informacija na mrežnoj stranici Vlade Republike Hrvatske.

Pisane vijesti