Obnovljena trigonometrijska točka I. reda – 253 Brezovo polje

  • Slika /slike/Vijesti/Brezovo polje/Brezovo polje4.jpg
  • Slika

U okviru redovitih aktivnosti održavanja i obnavljanja stalnih točaka geodetske osnove, u 2023. godini, obnovljena je trigonometrijska točka I. reda - 253 Brezovo polje.

Trigonometrijska točka I. reda - 253 Brezovo polje nalazi se u blizini Općine Cernik, na malom proplanku vršne zaravni Psunja. Iznad trigonometrijske točke izgrađena je signalizacija u obliku građevine - geodetske piramide. Piramida je izgrađena je od cigle, visine 14 metara.

U gornjem dijelu piramida je bila značajno oštećena, uslijed dotrajalosti materijala i nepovoljnih vremenskih utjecaja kojima je izložena. Na piramidu je postavljena natpisna informativna pločica s osnovnim podatcima o trigonometrijskoj točki.

Obnovom stalnih točaka geodetske osnove posebnim materijalima osigurava se njihova stabilnost i produžuje trajnost. Postavljanjem natpisne pločice informira se zainteresirana javnost.

U 2024. godini, prema planu obnove stalnih točaka geodetske osnove predviđena je obnova trigonometrijske točke - 252 Maksimov hrast.

Pisane vijesti