Održan sastanak Nadzornog odbora projekta „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima“

Slika /slike/Vijesti/EPPR/2023/EPPR_nadzorni odbor.jpg

Dana 02. svibnja 2023. godine u organizaciji Državne geodetske uprave održan je sastanak Nadzornog odbora projekta „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima“ koji je sufinanciran iz Kohezijskog fonda.

Članovima Nadzornog odbora imenovani su Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave g. Antonio Šustić i Maja Pupačić, zamjenica glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave.
Voditeljica projekta gđa. Branka Vorel Jurčević izvijestila je članove Nadzornog odbora o rezultatima provede projekta i aktivnostima koje se poduzimaju oko organizacije završne konferencije kojom će se predstaviti završetak projekta široj javnosti.

Projekt je ukupne vrijednosti 4.867.605,02 € završava 15. svibnja 2023. godine. U tom razdoblju omogućen je upis zakonom predviđenih statusa i prava na česticama u zaštićenim područjima (ujedno i područjima ekološke mreže Natura 2000) u službenim registrima katastra i zemljišne knjige, te je povećana dostupnost informacija o granicama zaštićenih područja i pravnim režimima u cilju jačanja svijesti javnosti o područjima od osobitog značenja za RH.

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode g. Kreitmeyer istaknuo je zadovoljstvo izvršenim aktivnostima i pohvalio profesionalan pristup u vođenju cjelokupnog projekta.

Glavni ravnatelj Antonio Šustić naglasio je nužnost nastavka suradnje ove dvije institucije po temi zaštite prirode i korištenja usluga koje Državna geodetska usluga već sada ima razvijene i dostupne.

Zamjenica glavnog ravnatelja gđa. Maja Pupačić ovom se sastanku pridružila putem video linka i ovom je prilikom istaknula da je Državna geodetska uprava kroz ovaj projekt, ali i druge projekte razvila sustave i servise kojima je omogućen bolji pristup podacima  iz nadležnosti DGU, a koji korisnicima, među kojima su i javne ustanove, omogućavaju učinkovitije upravljanje zaštićenim područjima kao i donošenje kvalitetnijih odluka. 
 
Državna geodetska uprava (DGU) korisnik je bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (OPKK) Specifičnog cilja 6iii2 „Uspostava okvira za održivo upravljanje bioraznolikošću, primarno ekološkom mrežom Natura 2000“ kojim se financira projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima“ (EPPR).
 
Projekt je sufinanciran u iznosu 4.137.464,30 € (31.173.724,75) kn, a ukupna vrijednost projekta je 4.867.605,02 € (36.674.970,00 kn). Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 15. svibnja 2023. 



Pisane vijesti