Portal GeoHrvatska

Slika /slike/Vijesti/GeoHrvatska/GeoHR_2.JPG

Državna geodetska uprava pustila je 14. studenog 2019. godine u sklopu konferencije Dani infrastruktura prostornih podataka 2019., u probni rad novi portal „GeoHrvatska“.

Portal na jednostavan, mobilan i intuitivan način omogućava korisniku da uz pomoć svoje lokacije upozna i istraži prostor koji ga okružuje, korištenjem službenih prostornih podataka subjekata Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP), odnosno tijela javne vlasti Republike Hrvatske. Portal GeoHrvatska objedinjuje prostorne podatke subjekata NIPP-a, smještene u šest tematskih područja: Kvaliteta okoline, Zemljište, Priroda oko mene, Slobodno vrijeme, Područja pod zaštitom i Onečišćenja u blizini. Portal korisnicima nudi niz mogućnosti, ali naglasak je na pregledu podataka u okruženju lokacije korisnika, posebno prilikom pristupa s mobilnih uređaja. Prilikom izrade portala korišteni su najnoviji standardi i tehnologije te je portal u potpunosti prilagođen prikazu na mobilnim uređajima.

Portal je osmišljen imajući u vidu viziju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka „Svatko može lako pronaći, razumjeti i koristiti prostorne podatke“ te je namijenjen svima koji imaju žele upoznati prostor oko sebe na pregledan i intuitivan način koristeći mobilne uređaje ili računala.

Uspostava i razvoj NIPP-a u proteklom razdoblju primarno je bila usmjerena na proizvođače prostornih podataka, odnosno subjekte NIPP-a te ostale profesionalne korisnike ove vrste podataka. Upravo stoga, prepoznata je potreba za educiranjem i upoznavanjem građana, kao krajnjih korisnika prostornih podataka, s NIPP-om.

Dugoročni je cilj razvoja portala uključiti što veći broj subjekata NIPP-a i njihovih podataka kako bi prikazali raznolikost prostornih podataka Republike Hrvatske i učinili ih dostupnima svim građanima te time povećali razinu transparentnosti rada tijela javne vlasti.

Portal je dostupan na mrežnoj adresi: www.geohrvatska.hr

Pisane vijesti