Pušten u rad unaprijeđen i redizajniran Geoportal NIPP-a

  • Slika /slike/Vijesti/Geoportal_NIPP/Naslovna_Geoportal_novi.JPG
  • Slika Print screen sa mrežne stranice Geoportal NIpp-a.

Dana 30.9.2020. u rad je pušten unaprijeđen i redizajniran Geoportal Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP) na mrežnoj adresi http://geoportal.nipp.hr

Geoportal NIPP-a predstavlja ishodišno mjesto za pristup izvorima prostornih podataka Republike Hrvatske koji su temeljem Zakona o NIPP-u (NN 56/13, 52/18, 50/20) dio Nacionalne infrastrukture prostornih podataka. Sustav uspostavlja, održava i razvija Državna geodetska uprava u svojstvu Nacionalne kontaktne točke kako bi se na jedinstvenom mjestu moglo upravljati metapodacima, kao i omogućiti pristup uslugama pronalaženja, pregledavanja, preuzimanja, transformacije i pozivanja izvora prostornih podataka.
 
Geoportal NIPP-a unaprijeđen je migracijom na novu verziju kataloške aplikacije otvorenog koda GeoNetwork 3.4.4., čime je tehnološki moderniziran Katalog metapodataka, olakšana konfiguracija sustava kroz administracijsko sučelje te uvelike unaprijeđeno korisničko sučelje. Kako bi se ujednačile sve komponente sustava i poboljšalo iskustvo korisnika, cjelokupan sustav Geoportala NIPP-a je redizajniran i prilagođen korištenju na mobilnim uređajima.
 
Trenutno je na Geoportalu NIPP-a dostupno 418 metapodataka koji opisuju i definiraju izvore prostornih podataka tijela javne vlasti, dok su za 210 izvora prostornih podataka razvijene mrežne usluge, od ukupno 39 subjekata NIPP-a.
 
Nadamo se da će novi Geoportal NIPP-a zadovoljiti sve potrebe korisnika, kako subjekata na način da će im olakšati upravljanje izvorima prostornih podataka koji su u njihovoj nadležnosti, tako i korisnika prostornih podataka olakšavajući pronalaženje prostornih podataka od interesa.

Pisane vijesti