Ravnatelj Državne geodetske uprave sudjelovao u Okruglom stolu s temom „NIPP možemo li bolje?“

  • Slika /slike/Vijesti/Dani IPP-a 2018/IPP6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske 27. rujna 2018. svečano je otvorena konferencija Dani infrastruktura prostornih podataka 2018. i 14. Savjetovanje Kartografija i geoinformacije koja se održala u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Konferenciju je otvorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost u Uredu predsjednice g. Vlado Galić koji je u svom govoru istaknuo da budućnost razvoja društva i države, te učinkovito upravljanje državom leži u digitalizaciji svih javnih i državnih servisa.
 
U sklopu konferencije održan je Okrugli stol pod nazivom „NIPP: možemo li bolje?“ koji je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli iz Službe za NIPP. Sudionici Okruglog stola bili su: Jarmila Pezo, predsjednica Uprave IGEA IN2 Grupe, mr. sc. Ljerka Marić, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka Državne geodetske uprave, g. Božo Zeba, iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, g. Mladen Majcen iz  Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dr. sc. Vlado Cetl iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije i ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod.
 
Ravnatelj Državne geodetske uprave naglasio je pozitivne korake koje je Državna geodetska uprava poduzela kako bi ispunila zahtjeve koje je pred Republiku Hrvatsku stavila INSPIRE direktiva i njena implementacija.
Zajednički zaključak svih sudionika je da u NIPP-u svakako ima prostora za napredak i da će se ove tri godine do 2021. godine svi dionici NIPP-a morati potruditi kako bi se INSPIRE direktiva implementirala u NIPP s naglaskom na harmonizaciju podataka i razvoj WMS i WFS servisa.
 
Nakon Okruglog stola ravnatelj Državne geodetske uprave dodijelio je Priznanja za doprinos u razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka u Republici Hrvatskoj mr. sc. Ljerki Marić i prof. dr. sc. Željku Bačiću s Geodetskog fakulteta.
 
Konferencija se nastavlja i 28. rujna 2018. godine kada će se održati 14. Savjetovanje Kartografija i geoinformacije s temama iz domene NIPP-a i geografskih imena također na Geodetskom fakultetu.
 
Konferenciju su zajednički organizirali Državna geodetska uprava, Hrvatsko kartografsko društvo i Geodetski fakultet, a za sudjelovanje se prijavilo više od 250 sudionika.

Stranica