XII Regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka

  • Slika /slike/Vijesti/NEUM/Potpisivanje MOU1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 4. do 6. rujna 2019. godine u Neumu održana je XII. Regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka. Organizator Konferencije na temu „Uloga katastarskih i kartografskih agencija u procesu uspostave i implementacije infrastrukture prostornih podataka“ bila je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici institucija nadležnih za katastar i infrastrukturu prostornih podataka iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, S. Makedonije, Albanije, Švedske, Norveške i Nizozemske, predstavnici donatorskih institucija (Švedske Side i Japanske JICA-e), Svjetske banke, EuroGeographicsa, UNGGIM-a i CLGE-a koji su tom prigodom prezentirali svoje aktivnosti. Tijekom Konferencije održano je i niz sastanaka s predstavnicima donatora i međunarodnih institucija.
 
Ova vrsta suradnje započela je još 2008. godine organiziranjem prve Regionalne konferencije u Opatiji i od tada se, pa tako i ovaj put, u okviru konferencije redovito izrađuje Regionalna studija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka.
 
Prvog dana Konferencije direktori deset geodetskih uprava regije potpisali su Memorandum o razumijevanju i suradnji u području katastra, topografske izmjere i kartografije, geodetskih mreža i infrastrukture prostornih podataka. Svrha Memoranduma je jačanje regionalne suradnje i razmjene informacija te zajednički pristup fondovima Europske unije i drugim financijskim i donatorskim organizacijama. Ispred Državne geodetske uprave Memorandum je potpisao glavni ravnatelj, dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod.
 
Na kraju Konferencije usvojeni su zaključci, a sljedeća Regionalna konferencija održat će se 2020. godine u Sloveniji u organizaciji Geodetske uprave Slovenije.

 

Pisane vijesti