Državna geodetska uprava sudjelovala na 16. simpoziju ovlaštenih inženjera geodezije

  • Slika /slike/Vijesti/Komora/2023/Konferencija_HKOIG_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ovogodišnji 16. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije održao se od 25. - 28. listopada 2023. godine u Poreču, u organizaciji Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije te uz pokroviteljstvo Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Državne geodetske uprave.

Simpozij je svečano otvorio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Uz potpredsjednika Vlade i ministra gdina Branka Bačića, pozdravne govore održali su predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija, Blaženka Mičević, predsjednica Znanstveno-stručnog odbora Simpozija Ivana Racetin, dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mladen Zrinjski, gradonačelnik Grada Poreča - Parenzo Loris Peršurić, predsjednik Europskog vijeća geodeta – CLGE Vladimir Krupa, predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije Ivan Kalina i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić. 

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u okviru svog govora istakao je najvažnije zakonodavne i projektne aktivnosti ministarstva te je posebno istakao nužnost i važnost obnove katastarskog operata i zemljišnih knjiga kao najvažnije službene evidencije o nekretninama. 
Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave u svom je govoru istakao da su sve češći i sve zamjetniji zahtjevi za osiguravanjem korisnički orijentiranih institucija, visoko profesionaliziranih institucija s kompetentnim i motiviranim djelatnicima no istodobno dovoljno prilagodljivih, prilagođenih potrebama društva i građana. Također je naglasio da je donošenjem Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. 2030. kojeg je donio Hrvatski sabor i koji predstavlja iskorak koji će poduprijeti razvoj društva, rast gospodarstva te stvaranje novih vrijednosti bez nepotrebnih prepreka za poslovanje i konkurentnost stvoren okvir koji omogućava visok stupanj efikasne suradnje i koordinacije svih sudionika programa, ali i okvir koji daje perspektivu za snažnije i konkretnije uključivanje realnog sektora i znanstvene zajednice iz područja geodezije i geoinformatike.

Tema ovogodišnjeg simpozija bila je "Upravljanje kriznim situacijama" pa su u okviru sesija pod istim naslovom načelnici Sektora u Državnoj geodetskoj upravi, Ilija Grgić, dr. sc. i Irena Magdić održali predavanja.
Glavni ravnatelj g. Šustić predstavio je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, a zamjenica glavnog ravnatelja gđa. Maja Pupačić predstavila je Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. - 2030.
Načelnica Sektora za katastarski sustav Branka Vorel Jurčević održala je prezentaciju pod naslovom Katastarska izmjera/geodetski elaborat - temelj za sustavnu/pojedinačnu obnovu katastra i zemljišnih knjiga.

Državna geodetska uprava čestita organizatorima na još jednom uspješno održanom simpoziju!

Pisane vijesti