Državna geodetska uprava sudjelovala na Prvoj stručnoj konferenciji Informacijskog sustava prostornog uređenja

  • Slika /slike/Vijesti/Izlaganja/ISPU2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 06. studenog 2023. u Svetom Martinu na Muri održana je Prva stručna konferencija Informacijskog sustava prostornog uređenja ISPU za više od 500 sudionika.

Konferenciju je svečano otvorio potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić te je naglasio „ISPU je od početka svog postojanja do sada itekako položio ispit jer smo kroz tu platformu napravili ogroman iskorak kao struka, planeri, kao građevinari, omogućivši krajnjim korisnicima, bili oni stranka u postupku, službenik koji provodi proceduru ili nadzorni inženjer i voditelj gradilišta, alate koji nam podatke kojima je definiran prostor čine dostupnima, lakšima i administrativno jednostavnijima“.

Nakon svečanog dijela održana je panel rasprava na kojoj se razgovaralo o ulozi ISPU - a u digitalnoj transformaciji Republike Hrvatske. 

Ispred Državne geodetske uprave konferenciji su prisustvovali glavni ravnatelj Antonio Šustić i zamjenica glavnog ravnatelja Maja Pupačić, a u stručnom dijelu predavanja su održali načelnica Sektora za katastarski sustav Branka Vorel na temu Digitalna transformacija u katastarskom sustavu i voditelj Službe za NIPP mr. sc. Tomislav Ciceli na temu Nacionalna infrastruktura prostornih podataka (NIPP) iz perspektive interoperabilnosti.

U okviru prezentacije Digitalna transformacija u katastarskom sustavu načelnica Vorel predstavila je informacije o digitalnoj transformaciji i aktivnostima iz nadležnosti Državne geodetske uprave u okviru kojih su unaprijeđene usluge i podaci u katastarskom sustavu uključujući i primjenu sustava napredne statističke inteligencije, dok je Tomislav Ciceli u okviru svoje prezentacije predstavio pregled osnovnih komponenti NIPP-a; normativni, organizacijski i tehnički okvir. Također je dan uvid u razvoj NIPP-a kroz prizmu razina interoperabilnosti te je dan pregled aktualnog statusa u Katalogu metapodataka NIPP-a.

Više informacija o konferenciji može se pronaći na službenim stranicama.
 

Pisane vijesti