Kampanja informiranja javnosti: Kako preuzeti katastarske i zemljišno knjižne isprave putem OSS-a?

Slika /slike/Vijesti/KAMPANJA/OSS.jpg

Državna geodetska uprava i Ministarstvo pravosuđa proveli su kampanju informiranja javnosti s ciljem podizanja razumijevanja problematike u javnosti i jačanje potpore za provedbu državne reforme sustava registracije nekretnina. Jedan od medijskih alata informiranja javnosti su edukativni filmovi koji su rezultat navedene kampanje.



Hrvatski sustav registriranja nekretnina i prava na njima, temeljen na katastru i zemljišnim knjigama, ima višestruke zadaće, od kojih su najvažnije uspostava sigurnosti u pravnom prometu nekretnina i zaštita prava upisanih u registre.
 
Uspostavom Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) stvoren je jedinstveni registar katastra i zemljišnih knjiga u kojem su sustavi međusobno povezani i razmjenjuju podatke vezane za nekretnine. Pojednostavljeno, uspostavljena je jedinstvena baza podataka i aplikacija za vođenje i održavanje podataka katastra i zemljišne knjige koja korisnicima donosi brojne koristi. Građani danas na jednom mjestu mogu vidjeti vlasničku strukturu nekretnine i njezin smještaj u prostoru, a vrijeme potrebno za pristup podacima i uknjižbu znatno je skraćeno.
 
U kampanji su realizirane komunikacijske aktivnosti: tečaj medijske komunikacije, promotivni materijali, priručnik za komunikaciju, često postavljana pitanja, Internetsko rješenje, Doodle videa, medijska kampanja na radio i web stranicama te ostale aktivnosti.
 

Pisane vijesti