Međunarodni konzorcij koji vodi Državna geodetska uprava započeo s provedbom Twinning projekta u Republici Moldovi

Slika /slike/Vijesti/Twinning/Twinning_projekt.jpg

Dana 1. rujna 2020. godine službeno je započela provedba twinning projekta „Poboljšanje usluga prostornih podataka u Republici Moldovi u skladu s EU standardima“. 

Projekt financira Europska unija, a provodi ga konzorcij koji vodi Državna geodetska uprava u partnerstvu sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, GIS centrom kompetencija Agencije za poduzetništvo Kraljevine Nizozemske, Nizozemskim katastrom te Glavnim uredom za geodeziju i kartografiju Republike Poljske.

Prva aktivnost projekta je izrada polugodišnjeg radnog plana temeljem kojega će dvadesetak stručnjaka iz Hrvatske, Nizozemske i Poljske u sljedećih 26 mjeseci izvršiti prijenos znanja i iskustava iz područja provedbe Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP), doprinijeti uspostavi održivog moldovskog NIPP-a, identificirati njegove troškove i koristi, omogućiti kvalitetnije korištenje postojećih podataka, jačati kapacitete moldovskih institucija vezano za prostorne podatke kao i svijest o važnosti i koristima NIPP-a te analizirati postojeći pravni okvir NIPP-a s mogućim prijedlozima za poboljšanja.
 
S obzirom na pandemiju bolesti COVID-19 u sljedećem razdoblju sve će se aktivnosti održavati online što je predstavlja veliki izazov za sve sudionike ovog twinning projekata. 

Pisane vijesti