Monografija 70 godina Državne geodetske uprave

Slika /slike/Vijesti/Kongres o katastru/Monografija_3D.jpg

Državna geodetska uprava je povodom obilježavanja 70 godina osnivanja i neprekinutog rada izdala monografiju 70 godina Državne geodetske uprave koja će biti predstavljena na VI. hrvatskom kongresu o katastru.
 

Ova vrijedna publikacija sadrži četiri poglavlja od kojih prvo poglavlje opisuje razvoj Državne geodetske uprave u razdoblju od 1947. do 1990. godine, način organizacije i zakonske osnove rada geodetske službe u Hrvatskoj u tom razdoblju, te radove na izmjeri i katastru zemljišta. Drugo poglavlje započinje 1990. godinom kada je Zakonom o ustrojstvu republičke uprave nadležnost i poslove Republičke geodetske uprave preuzela Uprava za katastar i geodetske poslove Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ta uprava 1995. godine postaje Državna geodetska uprava koja kao takva postoji i danas. Svi katastarski uredi zastupljeni su u trećem poglavlju koje prikazuje razvoj tih istih katastarskih ureda kroz godine, a četvrto poglavlje predstavlja sve državne dužnosnike koji su tijekom 70 godina doprinijeli radu Državne geodetske uprave.

Monografiju su zajednički uredili prof. dr. sc. Miljenko Lapaine sa Geodetskog fakulteta i dr. sc. Ivan Landek ispred Državne geodetske uprave.

Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl.ing.geod prikladnim se citatom zahvalio svima koji su svojim trudom i radom podržali razvoj ove monografije.

" U životu nikada ne može biti previše lijepih i sretnih trenutaka. Jednako tako, riječi zahvalnosti nikada ne možemo izgovoriti previše puta." (E. Burton)


Pisane vijesti