Na portalu GeoHrvatska.hr vizualizirani su prostorni podaci Republike Hrvatske

Slika /slike/Vijesti/PROMO/GeoHrvatska.jpg

Portal GeoHrvatska spaja službene prostorne podatke koji su u nadležnosti 14 institucija Republike Hrvatske putem preglednika koji je njegov sastavni dio. Trenutno se 130 različitih prostornih podataka može pregledati putem 46 mrežnih usluga.

Mnogi od prostornih podataka dostupnih na portalu imaju direktni utjecaj na kvalitetu života svakoga od nas: kvaliteta zraka, razina buke, informacije o različitim odlagalištima ili raspored mobilnih repetitora. Sustav je prilagođen pristupu putem mobilnih uređaja, a lociranjem u prostoru ti se prostorni podaci prikazuju u odnosu na lokaciju korisnika.
 
Od puštanja u probni rad 2019. godine GeoHrvatska je prepoznata od strane velikog broja korisnika koji svakodnevno koriste službene prostorne podatke Republike Hrvatske u svom radu i privatnom životu.
 
GeoHrvatska predstavlja uspjeh i dostignuće razvoja NIPP-a te izvrsnu suradnju tijela javne vlasti koja vode i održavaju službene prostorne podatke Republike Hrvatske, a krajnji cilj razvoja GeoHrvatske je učiniti što veći broj prostornih podataka u nadležnosti tijela javne vlasti dostupnim građanima, a sve kako bi dijeljenjem i korištenjem podataka podigli razinu transparentnosti podataka, a samim time i institucija koje ih održavaju.


Portalu GeoHrvatska možete pristupiti putem poveznice geohrvatska.hr.



Pisane vijesti