Održan radni sastanak Mješovite hrvatsko-mađarske stručne skupine za granicu

  • Slika /slike/Vijesti/Državna granica/DG_sastanak_4.jpg
  • Slika Dr sc. Damir Šantek i Irena Magdić
  • Slika Predstavnici jedne i druge skupine na sastanku.
  • Slika Predstavnici mađarske stručne skupine za granicu.
  • Slika Predstavnici Mješovite hrvatsko-mađarske stručne skupine za granicu
  • Slika Dr. sc. Damir Šantek

U razdoblju od 7. do 9. rujna 2021. godine u Državnoj geodetskoj upravi održan je radni sastanak Mješovite hrvatsko-mađarske stručne skupine za granicu. 

Sastanku je prisustvovao i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod. te načelnica Sektora za EU fondove, međunarodnu suradnju i posebne registre Irena Magdić, dipl. ing. geod.

Označavanje, obnavljanje i održavanje državne granice Republika Hrvatska‐Mađarska (sektor C) izvodi se u skladu sa Zakonom o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (NN br. 112/18) i Zakonom o nadzoru državne granice (NN br. 83/13 i 27/16) kojima je propisano da poslove izmjere, označivanja, obnove i održavanja označene državne granice na kopnu obavlja Državna geodetska uprava. Poslovi se izvode sukladno međunarodnim ugovorima koje je Republika Hrvatska sklopila sa susjednim državama ili na temelju sukcesije međunarodnih ugovora. Na 21. sjednici Mješovite hrvatsko‐mađarske komisije, donesen je petogodišnji plan radova sukladno podjeli nadležnosti.

Radni sastanak Mješovite hrvatsko‐mađarske stručne skupine planiran je u okviru aktivnosti predviđenih za 2021. godinu. Tema sastanka je bila označavanje, obnavljanje i održavanje državne granice s Mađarskom u sektoru C, izvještavanje o realizaciji planiranih radova u 2021. godini, oštećenju graničnih oznaka, analizi koordinata, izradi novih graničnih dokumenata i nacrtu novih Uputa, te prijedlog dnevnog reda sljedeće 22. redovite sjednice Mješovite hrvatsko‐mađarske komisije.

Članovi mješovite hrvatsko-mađarske stručne skupine su dr. sc. Martina Triplat Horvat, Davor Kršulović, dipl. ing. geod. i izv. prof. dr. sc. Ilija Grgić.

Mađarski predstavnici su Norbert Varga, ing. geod. i Péter Ferik, ing. geod. iz Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasága (eng. Lechner Knowledge Center).

 

Pisane vijesti