Održana 20. međunarodna konferencija o geoinformacijama i kartografiji

  • Slika /slike/Vijesti/Kartografija i geoinformacije/Kartografija.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Jubilarna, 20. međunarodna konferencija o geoinformacijama i kartografiji održana je u Zagrebu od 5. do 7. rujna 2024. u organizaciji Hrvatskog kartografskog društva i Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U ime Državne geodetske uprave, sudionicima se u uvodnom dijelu prigodno obratio glavni ravnatelj g. Antonio Šustić te čestitao organizatorima na ustrajnosti u organizaciji konferencije koja doprinosi razmjeni znanstvenih spoznaja te stručnih znanja i iskustava u područjima geoinformacija i kartografije.

Istaknuo je i aktivnosti DGU-a u smjeru unaprjeđenja sustava izrade i ažuriranja službenih državnih karata i to kroz Višegodišnji program službene državne kartografije za razdoblje 2025. -2034. čiju će provedbu DGU predložiti Vladi Republike Hrvatske.

„Službena državna kartografija doprinosi učinkovitom upravljanju države njenim teritorijem. Upravo su razvoj naprednih tehnologija, kao i potreba evidentiranja promjena u prostoru te zahtjeva korisnika za geoprostornim podacima potaknuli Državnu geodetsku upravu da promišlja i unaprjeđuje sustav izrade i ažuriranja službenih državnih karata svih mjerila. To podrazumijeva nadogradnju postojećeg sustava novim funkcionalnostima koje će podržavati postupke digitalne transformacije u procesima prikupljanja, ažuriranja, obrade, upravljanja, kontrole kvalitete i same izrade službenih državnih karata“, rekao je ravnatelj Šustić.

Konferencija je okupila domaće i inozemne znanstvenike i stručnjake iz područja kartografije, geoinformatike, geodezije, geografije i srodnih područja koji su, tijekom tri dana, predstavili svoje radove i raspravljali o nizu aktualnih tema poput primjene umjetne inteligencije, strojnog učenja, robotike, satelitske tehnologije, obrazovanja u područjima kartografije i geoinformatike, vizualizacije prostornih podataka itd.

Prvog dana događanja, pozvana predavanja održali su prof. emeritus Evangelos Livieratos s Tehničkog fakulteta Aristotelovog sveučilišta u Solunu i prof. dr. László Zentai voditelj Odjela za kartografiju i geoinformatiku i prorektor Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti, dok je drugog dana konferencije pozvano predavanje održao prof. emeritus Wolfgang Kainz s Odjela za geografiju i regionalna istraživanja Sveučilišta u Beču.

Program konferencije dostupan je na poveznici.

Stranica