Održana četvrta sjednica Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena

  • Slika /slike/Vijesti/RGI/RGI.jpg
  • Slika Print screen virtualnog sastanka Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena.

Dana 16. prosinca 2020. godine,u organizaciji Državne geodetske uprave, održana je, u virtualnom okruženju, četvrta sjednica Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena.
 

Predsjednik Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena, dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod., u uvodnom dijelu Sjednice izvijestio je članove Povjerenstva i ostale nazočne o Zaključku Koordinacije za gospodarstvo Vlade Republike Hrvatske, a vezanom za izrađene Preporuke za standardizaciju geografskih imena u Republici Hrvatskoj (imenovanje naselja, ulica i trgova te pisanje i uporaba geografskih imena iz stranih jezika). Članovi Povjerenstva izrazili su zadovoljstvo da Vlada Republike Hrvatske podržava provedbu navedenih Preporuka. Navedenim Zaključkom Državna geodetska uprava je zadužena dostaviti Preporuke svim tijelima državne uprave, tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugim javnopravnim tijelima iz područja obrazovanja, znanosti i kulture koji u obavljanju poslova provode standardizaciju geografskih imena.

Za potrebe razvoja Registra geografskih imena, Državna geodetska uprava osigurala je znatna novčana sredstva za 2021. godinu. Ista će biti usmjerena na pilot projekt revizije zapisa u bazi registra geografskih imena. Navedenim pilot projektom, u okviru kojeg će razviti metodologija rada koja će rezultirati standardizacijom geografskih imena doprinijet će se kvaliteti Registra geografskih imena (RGI) u Republici Hrvatskoj kojeg vodi i održava Državna geodetska uprava. Jednoglasno je odlučeno da će biti formirana radna skupina koja će pripremiti metodologiju revizije geografskih imena, a sama provedba pilot projekta planirana je za III. kvartal 2021. godine.

Također, na sjednici je usvojen okvirni plan aktivnosti Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena u 2021. g., s naglaskom na izradu nacrta prijedloga teksta Preporuka za standardizaciju geografskih imena u Republici Hrvatskoj, a koji se odnosi na imenovanja objekata i pojava na moru.  

Pisane vijesti