Održana početna konferencija projekta „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima“

  • Slika /slike/Vijesti/ERDF/Parkovi prirode/Pocetna konerencija.jpg
  • Slika Print screen prezntacije s programom konferencije.
  • Slika Službenici DGu, organizatori konferencije (4 osobe u dvorani za stolom).
  • Slika Igor Kreitmayer drži govor, u pozadini vizual konferencije.
  • Slika G. Siniša Kukić drži pozdravni govor prilikom otvaranja konferencije.
  • Slika Print screen video konferencije i sudionika koji su prisustvovali.
  • Slika Organizatori konferencije u dvorani s vizualima konferencije.

Dana 25. studenog 2020. godine u organizaciji Državne geodetske uprave organizirana je online konferencija u sklopu projekta „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima“ koji je sufinanciran iz Kohezijskog fonda.

Prisutne je u pozdravnom govoru pozdravio zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave  g. Antonio Šustić, dipl. ing. geod., a uz njega se okupljenima uživo obratio, ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, pomoćnik ministra za zaštitu prirode g. Igor Kreitmeyer. U snimljenom video obraćanju okupljene je također pozdravio i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost g. Siniša Kukić.

Koordinatorica projekta gđa. Maja Pupačić, dipl. ing. geod. i voditelj projekta g. Mladen Pandža iznijeli su osnovne podatke o projektu i ciljeve i aktivnosti koji će biti izvršeni u razdoblju provedbe projekta.

Projekt ukupne vrijednosti 36.766.828,94 kn biti će završen krajem 2022. godine, a u tom razdoblju planirano je omogućiti upis zakonom predviđenih statusa i prava na česticama i nekretninama u zaštićenim područjima (ujedno i područjima ekološke mreže Natura 2000) u službenim registrima (katastru i zemljišnim knjigama) te povećati dostupnost informacija o granicama zaštićenih područja i pravnim režimima u cilju jačanja svijesti javnosti o područjima od osobitog značenja za RH.

Provedbom projektnih aktivnosti izradit će se geodetsko tehnička dokumentacija koja je neophodna za evidentiranje posebnog pravnog režima i preduvjet za upis prava prvokupa u službene registre unutar granica zaštićenih područja iz kategorije strogi rezervat, nacionalni park i park prirode te će se osigurati pristup informacijama i transparentnost podataka široj javnosti putem mrežnih servisa.

Razdoblje provedbe projekta je 47 mjeseci, od 1. veljače 2019. godine do 31. prosinca 2022. godine. Konferenciji je prisustvovalo 80 sudionika.

Pisane vijesti