Održana sjednica Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena

  • Slika /slike/Vijesti/RGI/RGI_povjerenstvo1.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 3. lipnja 2019. godine u Središnjem uredu Državne geodetske uprave održana je prva sjednica Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena.

Vlada Republike Hrvatske je 28. ožujka 2019. godine na zatvorenom dijelu 149. sjednice imenovala Povjerenstvo za standardizaciju geografskih imena na rok od četiri godine. Po prvi put osnovano je multidisciplinarno tijelo koje će se između ostalog baviti standardizacijom geografskih imena u Republici Hrvatskoj i stranih geografskih imena. Pored toga, Povjerenstvo također prati provedbu propisa o naseljima i njihovu primjenu u geografskim imenima, provodi reviziju toponima te po potrebi utvrđuje nove, utvrđuje načela pisanja i uporabe stranih geografskih imena za primjenu u obrazovanju, znanosti, hrvatskoj diplomaciji i dr., sudjeluje u radu međunarodnih organizacija koje se bave geografskim imenima te daje preporuke za poboljšanje registra geografskih imena, kojeg vodi i održava Državna geodetska uprava.

Na ovoj prvoj sjednici Povjerenstva zabilježen je izuzetan interes za problematiku geografskih imena te su dogovorene daljnje aktivnosti na sustavnoj standardizaciji geografskih imena.

Pisane vijesti