Održani Dani IPP-a 2017.

Deveta u nizu konferencija posvećena infrastrukturama prostornih podataka, Dani IPP 2017., održana je 30. studenog i 1. prosinca na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta.

Deveta u nizu konferencija posvećena infrastrukturama prostornih podataka, Dani IPP 2017., održana je 30. studenog i 1. prosinca na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta. Ovogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je više od 200 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora. Dani IPP-a sastojali su se od radionice posvećene subjektima NIPP-a koja je održana prvog dana i centralnog dijela konferencije 9. NIPP i INSPIRE dan koji je održan 1. prosinca u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta.

Subjekte NIPP-a prilikom otvaranja radionice u uvodnom dijelu pozdravio je zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave g. Antun Vidaković. Na radionici je prisustvovalo preko 40 predstavnika subjekata NIPP-a. Cilj radionice bio je pružiti podršku subjektima NIPP-a u ispunjavanju obaveza koje su pred njima. Prezentirana su osnovna znanja o interoperabilnosti, harmonizaciji prostornih podataka, mrežnim uslugama te novim alatima za validaciju.

Drugi dan konferencije održan je 9. NIPP i INSPIRE dan gdje je prisutne pozdravila načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka Državne geodetske uprave, mr. sc. Ljerka Marić, dekan Geodetskog fakulteta prof. dr. sc. Damir Medak, predsjednik Vijeća NIPP-a doc. dr. sc. Milan Rezo, ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, a skup je otvorila gđa Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Ugođaj otvaranja svojim nastupom upotpunili su već četvrtu godinu za redom mladi talenti glazbene škole „Elly Bašić“.

Na početku konferencije imali smo priliku poslušati pozvano predavanje prof. dr. sc. Vlade Cetla iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (JRC). Vlado Cetl u svom izlaganju dao je pregled trenutnog statusa i budućih aktivnosti INSPIRE-a.

U nastavku konferencije održan je okrugli stol naslova Strategija NIPP-a i njena provedba kojeg je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP u Državnoj geodetskoj upravi. Sudionici okruglog stola bili su: dr. sc. Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave, Vlado Cetl, Zajednički istraživački centar EK, doc. dr. sc. Milan Rezo, predsjednik Vijeća NIPP-a, Branimir Pavlinec, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, prof. dr. sc. Željko Bačić, Geodetski fakultet i Plamenko Barišić, predsjednik Uprave King ICT. Tijekom okruglog stola sudionici su se dotakli strateških i operativnih ciljeva definiranih Strategijom i  Strateškim planom NIPP-a.

Konferencije je nastavljena održavanjem 10 prezentacija raspoređenih kroz dvije sesije koje su pokrile različite teme vezane za NIPP; od pravnog statusa NIPP, dostignuća pojedinih subjekata i projekata te aplikativnih rješenja privatnog sektora.

Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima koji su svojim angažmanom pomogli da i ovogodišnji Dani IPP-a budu zanimljivi, edukativni i nadasve korisni s nadom da ćemo sljedeće godine imati još bolje rezultate u razvoju NIPP-a i provedbe INSPIRE direktive.

 

 

 

 



Pisane vijesti