Otvorenje radova nove katastarske izmjere za k.o. Brekinska

U Gradu Lipiku dana 27.rujna 2017. otvoreni su radovi na novoj katastarskoj izmjeri za područje katastarske općine Brekinska.

U Gradu Lipiku dana 27.rujna 2017. otvoreni  su radovi na novoj katastarskoj izmjeri za područje katastarske općine Brekinska. Radove su otvorili gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana i voditelj službe katastarskih izmjera u Državnoj geodetskoj upravi Mladen Pandža. Otvorenju radova su osim navedenih bili prisutni predstavnici izvoditelja radova tvrtke Zavod za fotogrametriju d.d. Zagreb i Geoprojekt d.o.o. te voditelj odjela iz PUK-a  Požega Odjel za katastar nekretnina Pakrac Davor Žili.

Provodi se katastarska izmjera na području k.o. Brekinska u površini od 1021 hektara.

Iznos ugovorenih radova je 3.092.420 kuna bez PDV-a, od čega je Grad Lipik osigurao 1.855.452 kuna, a Državna geodetska uprava 1.236.968 kuna.

Nadzor nad katastarskom izmjerom provodi Središnji ured DGU i Područni ured za katastar Požega.

Istoga dana održan je zbor građana povodom započete katastarske izmjere k.o. Brekinska. Mladen Pandža, voditelj službe za katastarsku izmjeru Državne geodetske uprave iznio je glavni razlog za pokretanje katastarske izmjere, a to je nesređena zemljišna evidencija koja datira još iz Austro- Ugarske monarhije te više ne odgovara razvoju današnjeg društva. Ovim postupkom će se ujedno uskladiti podaci katastra i zemljišne knjige sa stanjem na terenu. Istaknuo je kako cjelokupne ažurirane zemljišne evidencije omogućuju građanima pravnu sigurnost za promet nekretninama, povećavaju promet nekretninama te su pokretač profitabilne poljoprivredne proizvodnje.



Pisane vijesti