Potpisan dodatak sporazumu između Državne geodetske uprave i Hrvatskog centra za razminiranje

Projekt uklanjanja eksplozivnih ostataka rata na području hrvatsko-mađarske granice pod nazivom „De-contamination of waraffected territories“, uvršten je kao strateški projekt unutar INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2014. – 2020.

Projekt uklanjanja eksplozivnih ostataka rata na području hrvatsko-mađarske granice pod nazivom „De-contamination of waraffected territories“, uvršten je kao strateški projekt unutar INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2014. – 2020. Republiku Hrvatsku u provedbi smjernica strateškog projekta predstavlja Hrvatski centar za razminiranje iz Siska.

Zahvaljujući intenzivnoj suradnji kroz dugi niz godina Budapest Főváros Kormányhivatala, Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali FőosztályAlaphálózati és Államhatárügyi Osztály (prije Fömi, mađarski Institute of Geodesy Cartography and Remote Sensing) i Državne geodetske uprave obnova graničnih oznaka u dijelu sektora D (D1-D211 i D260-D417) uključena je kao integralni dio ovog strateškog projekta. Projektom je obuhvaćena obnova oko 560 graničnih oznaka i čišćenje oko 70 km granične prosjeke. Realizacijom projekta dio sektora D, koji nije obnavljan od osamostaljenja Republike Hrvatske, privesti će se u status redovitog održavanja u kojem su sektori B i C.

U svrhu ostvarivanja ciljeva strateškog projekta Državna geodetska uprava i Hrvatski centar za razminiranje potpisali su 21. prosinca 2016. godine Sporazum o suradnji kojim se reguliraju obveze u okviru provođenja postupka javne nabave kao i svih aktivnosti u svrhu praćenja provedbe projektnih ciljeva.

Iz provedenog postupka nabave zbog diversifikacije cijena pojedinih ponuditelja preostao je znatan iznos sredstava koji je preusmjeren na nove aktivnosti u svezi s radovima na državnoj granici i koji će u konačnici predstavljati dodatnu vrijednost proizašlu iz ovog strateškog projekta.

Sukladno tome, Državna geodetska uprava i Hrvatski centar za razminiranje potpisali su 25. listopada 2017. godine Dodatak sporazuma o suradnji kojim se reguliraju obveze u okviru provođenja postupka javne nabave kao i svih aktivnosti u svrhu praćenja provedbe projektnih ciljeva. Rezultat druge faze projekta biti će izmjera svih graničnih oznaka na graničnoj crti od B1 do D1 i od D211 do D260 (oko 2470 graničnih oznaka).



Pisane vijesti