Potpisani ugovori za homogenizaciju katastarskih planova

Dana 02. studenog 2017. godine u Središnjem uredu Državne geodetske uprave u Zagrebu potpisana su tri Ugovora za provedbu homogenizacije katastarskog plana za skupinu područnih ureda za katastar.

Dana 02. studenog 2017. godine u Središnjem uredu Državne geodetske uprave u Zagrebu potpisana su tri Ugovora za provedbu homogenizacije katastarskog plana za skupinu područnih ureda za katastar i to Ugovor broj SGA/ILAS-C1-1c/NCB/17/169 za područje područnog ureda za katastar  Dubrovnik sa odabranom tvrtkom ACES d.o.o. iz Zadra, Ugovor broj: SGA/ILAS-C1-1c/NCB/17/170 za područje područnih ureda za katastar Slavonski Brod i Sisak u zajedničkom nastupu CADCOM d.o.o. iz Zagreba i GEOPROJEKT d.o.o. iz Zagreba te Ugovor broj: SGA/ILAS-C1-1c/NCB/17/172 za područje područnih ureda za katastar Virovitica, Koprivnica, Bjelovar i Krapina sa tvrtkom GEOPROJEKT d.o.o. iz Zagreba.

Vrijednost ugovorenih radova je 2,9 milijuna kuna u okviru kojeg će se homogenizirati 253 katastarske općine. Predviđeno trajanje Ugovora za provedbu homogenizacije katastarskog plana je 5 mjeseci.

Homogenizacija katastarskog plana je tehnički zahvat koji se provodi u svrhu poboljšanja položajne i geometrijske točnosti katastarskih planova izrađenih grafičkom metodom izmjere, a na temelju identičnih točaka iz katastarskog plana i stvarnosti koje mogu biti određene iz Digitalne ortofoto karte (DOF), Hrvatske osnovne karte (HOK), terenskim mjerenjima, odnosno iz postojećih geodetskih elaborata. U okviru homogenizacije izvršiti će se ispravljanje unutrašnje nehomogenosti u svrhu učinkovitog daljnjeg održavanja i podizanja kvalitete DKP-a. Sam proces homogenizacije nema utjecaja na podatke iskazane u popisno-knjižnom dijelu katastarskog operata, odnosno na pravni status katastarskih čestica. Provedbom homogenizacije uspostavljamo kompaktan i jedinstven katastarski plan za područje cijele države u službenom koordinatnom sustavu, a koji nam kao takav omogućuje primjenu jednoznačnih metoda i postupaka u održavanju.

Homogenizacija katastarskih planova osigurat će bolju kvalitetu katastarskih planova što će olakšati održavanje katastarskih operata, a ujedno će ovlaštenim geodetskim stručnjacima olakšati izradu geodetskih elaborata; omogućit će definiranje jasnijih postupanja katastarskih ureda te njihovu standardizaciju; što će, u konačnici, omogućiti ne samo učinkovitiji i bolji rad javne uprave, nego i višestruku korist za korisnike, planiranje strateških projekata, izradu politika, korištenje prostornih podataka, izrada statistike, prikazivanju promjena u prostoru i budućih planiranja.

Za Ugovor broj SGA/ILAS-C1-1c/NCB/17/171 za područje područnih ureda za katastar Pula i Gospić sa ukupnim brojem od 107 katastarskih općina ponoviti će se javno nadmetanje.



Pisane vijesti