Potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa“

  • Slika /slike/Vijesti/Hrvatske vode/Potpis5.jpg
  • Slika Glavni ravnatelj državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek za govornicom drži govor.
  • Slika Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek potpisuje ugovor za projekt Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe smanjenja rizika od katastrofa. Pored njega sjedi ministar Tomislav Čorić.
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 8. svibnja 2020. godine u Hrvatskim vodama održano je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa“ koji će se provoditi u okviru prioritetne osi 5b - Poticanje ulaganja za rješavanje specifičnih rizika, osiguravanje otpornosti na katastrofe i razvoj sustava upravljanja u slučaju katastrofa, Specifičnog cilja 5b1 – Jačanje sustava upravljanja katastrofama, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. - 2020.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa“ potpisali su dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, mr. sc. Zoran Đuroković, dipl. ing. građ., generalni direktor Hrvatskih voda i dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod., glavni ravnatelj Državne geodetske uprave.

Projekt obuhvaća prikupljanje i analizu prostornih podataka u svrhu modeliranja i razvoja sustava za potrebe smanjenja rizika od katastrofa u okviru kojega će obaviti aerofotogrametrijsko i lasersko snimanje Republike Hrvatske te koridorno lasersko snimanje nasipa (cca 4.100 km), kao i hiperspektralno i termalno snimanje nasipa za obranu od poplava na koridorima rijeka Kupe, Save, Drave i Dunava u duljini od 1.350 km. Također, u okviru projekta će se izraditi metodologija za procjenu potresnog rizika za Grad Zagreb koja obuhvaća definiranje potresne opasnosti i utvrđivanje potresnog rizika za građevine i ljude.
 
Prijavitelj Projekta je Državna geodetska uprava, a partneri na projektu su Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Grad Zagreb.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 135.045.851,70 kn, od čega 114.788.973,93 kn iznose bespovratna sredstva.

Državna geodetska uprava će u okviru projekta na temelju podataka laserskog skeniranja iz zraka izraditi digitalni model reljefa visoke točnosti od 10 cm koji svoju primjenu nalazi u području prostornog planiranja, prevencije i analize rizika od poplava, klizišta, potresa i drugih katastrofa, izrade i ažuriranja službenih državnih karata te kao podloga ostalim geoinformacijskim sustavima.

Rezultati projekta moći će se koristiti u raznim područjima i djelatnostima, tijelima državne uprave nadležnim za poslove zaštite okoliša i energetike, poljoprivrede i šumarstva, graditeljstva i prostornoga uređenja, prometa i infrastrukture, unutarnjih poslova i obrane, znanstvenih i istraživačkih institucija te javnog sektora i gospodarstva.

Pisane vijesti