Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić i glavni ravnatelj Šustić u radnom posjetu Petrinji

  • Slika /slike/Vijesti/Višegodišnji_program/2024/petrinja/Petrinja_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u pratnji gradonačelnice Magdalene Komes i glavnog ravnatelja Antonia Šustića danas je obišao nekoliko gradilišta, uključujući i ono katastra i Državnog arhiva u Ulici Ivana Gundulića 1 u Petrinji, zgrade koja ima status zaštićenog kulturnog dobra.

Ovaj posjet naglašava važnost suradnje između državnih institucija, lokalnih vlasti i građana u ostvarivanju ciljeva modernizacije i poboljšanja životnih uvjeta. Državna geodetska uprava nastavlja svoj angažman na terenu kako bi osigurala transparentnost, točnost i pravnu sigurnost u upravljanju nekretninama diljem Hrvatske.
 
Glavni ravnatelj Antonio Šustić istaknuo je da Državna geodetska uprava trenutno provodi katastarske izmjere na području Petrinje što će dodatno unaprijediti administrativne procese i olakšati građanima Petrinje postupanje s nekretninama. "Nakon provedenih katastarskih izmjera uslijedit će obnova zemljišnih knjiga. Obuhvaćeno je 10 katastarskih općina, uključujući i katastarsku općinu Petrinja. Aktivnosti pokrivaju oko 5500 hektara i više od 26 tisuća katastarskih čestica te oko 16 tisuća zgrada. Ukupna vrijednost investicije premašuje šest milijuna eura. Ove katastarske izmjere planirane su u Godišnjem planu katastarskih izmjera građevinskih područja za 2022. godinu, a koje su dio projekta Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera. Nakon provedenih izmjera, uspostavit će se novi katastar i nova zemljišna knjiga što će u konačnici omogućiti građanima Petrinje i okolice slobodno raspolaganje svojim nekretninama a vrijednost njihovih nekretnina će zasigurno porasti", naglasio je glavni ravnatelj.

Katastarske izmjere uključujući i predočavanje podataka iz elaborata katastarske izmjere za osam katastarskih općina su dovršene i u svibnju započinje obnova zemljišnih knjiga temeljem tih podataka dok je na dvije lokacije katastarska izmjera u tijeku.

Uz glavnog ravnatelja Antonia Šustića ispred Državne geodetske uprave radnom posjetu prisustvovala je i pročelnica Područnog ureda za katastar Sisak Marina Pešun.

Pisane vijesti