U Zagrebu održana međunarodna EuroSDR radionica "Historical and Time Stamped Data for Sustainable Development Goals"

  • Slika /slike/Vijesti/EuroSDR/EuroSDR1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 23. i 24. travnja 2024. godine u Zagrebu je, u organizaciji Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta, održana međunarodna EuroSDR radionica "Historical and Time Stamped Data for Sustainable Development Goals".

EuroSDR  (European Spatial Data Research) je neprofitna organizacija koja povezuje nacionalne kartografske i katastarske agencije s istraživačkim institutima, sveučilištima i tvrtkama u Europi u svrhu primijenjenog istraživanja u pružanju, upravljanju i isporuci prostornih podataka, a Državna geodetska uprava je njena dugogodišnja članica. 

U svom pozdravnom govoru, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić, upoznao je nazočne o djelokrugu rada i rezultatima Državne geodetske uprave kao i o iskustvima koja ova Uprava ima u korištenju povijesnih i vremenski referenciranih prostornih podataka. 

Radionica je pokrila niz važnih tema i aktualnih istraživanja te iskustava iz područja pohranjivanja, obrade i korištenja povijesnih i vremenski referenciranih prostornih podataka, kao i potencijala primjene istih  u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Tokom dva dana ukupno je prezentirano deset tema od strane predstavnika sedam europskih država. Ispred Državne geodetske uprave prezentaciju na temu “Use of historical data for buildings legalization process” održali su kolegica Sanja Mimica i kolega Igor Vilus.

Iz zaključaka radionice može se istaknuti potreba za intenziviranjem aktivnosti iz ovog specifičnog područja kao i povećanje svjesnosti o upotrebljivosti povijesnih i vremenski referenciranih prostornih podataka za širi krug korisnika i različite namjene.

Državna geodetska uprave je organizacijom i sudjelovanjem na ovoj EuroSDR radionici potvrdila predanost u sudjelovanju na stručno-znanstvenim događajima na kojima se osim razmjene znanja i iskustava dodatno osnažuje povezanost s drugim sličnim institucijama u Europi te nastavila dugogodišnju uspješnu suradnju s Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Pisane vijesti