Predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika, ministara i glavnog ravnatelja DGU-a posjetio obnovljenu zgradu Katastra u Petrinji

  • Slika /slike/Vijesti/Otvorenje Katastra Petrinja/Katastar.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u ponedjeljak 9. rujna 2024. godine, posjetio je Sisačko-moslavačku županiju gdje je obišao nekoliko objekata obnovljenih nakon potresa, među ostalim i zgradu Katastra i Državnog arhiva, tzv. baroknu palaču koja predstavlja zaštićeno kulturno dobro i dio je zaštićene kulturno-povijesne cjeline Grada Petrinje.

Uz predsjednika Vlade RH, u pratnji su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs te glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić i zamjenica glavnog ravnatelja Maja Pupačić.

„Ukupno smo do 31. srpnja ove godine investirali milijardu i 200 milijuna eura na području obuhvaćenom petrinjskim potresom, a milijardu i 900 milijuna eura na području obuhvaćenom zagrebačkim potresom", rekao je premijer Plenković te dodao kako je dinamika obnove nakon potresa, i na Banovini i u Zagrebu, u visokom intenzitetu.

Obnova zgrade Katastra i Državnog arhiva u cijelosti je dovršena u kolovozu ove godine prema Programu cjelovite obnove kulturno-povijesne cjeline grada Petrinje nakon potresa 2020. godine kojeg su osmislili i vode stručnjaci Ministarstva kulture i medija. Toj reprezentativnoj stambeno-poslovnoj katnici iz druge polovice 18. stoljeća, u potresu je narušena nosiva sposobnost konstrukcije, a pristup unutrašnjosti bio je onemogućen zbog teško stradalog stubišta zgrade. Cjelovitom obnovom, financiranom sredstvima Ministarstva kulture i medija u vrijednosti  3,2 milijuna eura, izvedena je zamjenska dogradnja uklonjenog aneksa, rekonstrukcija krovišta, tlačne armiranobetonske ploče, sanacija i pojačanje nosivih zidova, rekonstrukcija temeljnog sustava, obnova svodnih polja i pročelja. Obnovom je ujedno poboljšan energetski sustav zgrade te osiguran pristup osobama s invaliditetom.

Kako bi se osigurao nesmetan rad sa strankama za vrijeme obnove zgrade, a posebno kako bi se građanima omogućio pristup dokumentima potrebnima za ostvarivanje prava na obnovu potresom oštećenih stambenih i gospodarskih zgrada na ovom području, poslovi u nadležnosti Ispostave za katastar nekretnina u Petrinji privremeno su se obavljali na drugoj lokaciji. Stoga, obnovljena zgrada Katastra znači i povratak na staru adresu na kojoj se katastarski poslovi obavljaju još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Premijer, potpredsjednici Vlade i ministri u Petrinji su prisustvovali i svečanosti otvorenja Srednje strukovne škole uz prisustvo župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka, gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes, predstavnika Svjetske banke i ostalih gostiju. U sklopu posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji, posjetili su i obnovljeno Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom, zamjensku obiteljsku kuće u Donjoj Bačugi te kompleks zgrada na adresi Rimska 19 u Sisku koji se nalazi u završnoj fazi cjelovite obnove.

Pisane vijesti