​Predstavnici DGU-a sudjelovali na 52. geodetskom danu u Sloveniji

  • Slika /slike/Vijesti/Geodetski dan Slovenija 2024/Geodetski dani_SLO2.jpg
  • Slika
  • Slika

Konferencija „Geodetski dan“ u Republici Sloveniji koja okuplja stručnjake iz područja geodezije, kartografije i srodnih područja kako bi raspravljali o aktualnim temama, prilikama i izazovima s kojima se suočava struka, održana je 8. i 9. listopada 2024. u slovenskom Mariboru.

Konferenciju je organizirala Komora geodeta Slovenije i Udruženje geodeta sjeveroistočne Slovenije, pod geslom Geodezija → Lokacija → Informacija čime se željelo ukazati na činjenicu da je kvaliteta prostornih podataka ključna za razumijevanje i upravljanje prostorom. Prostorni podaci su oni podaci o objektima i pojavama koji uključuju komponentu lokacije. Lokacija, pak, definirana koordinatama i drugim geografskim karakteristikama, osnova je prostorne informacije.

Na ovom su događanju Državnu geodetsku upravu predstavljali glavni ravnatelj g. Antonio Šustić, načelnik Sektora za državnu izmjeru g. Marijan Marjanović i tajnica Kabineta glavnog ravnatelja, gđa. Sanja Zekušić.

Tijekom dva dana, sudionici su imali priliku čuti brojna izlaganja o aktualnim temama i razmijeniti mišljenja i iskustva u pogledu državnog koordinatnog sustava, unaprjeđenju katastarskih podataka i novim katastarskim izmjerama, primjeni umjetne inteligencije u procjeni vrijednosti nekretnina, kao i suvremenim pristupima i alatima u području topografije.

Državna geodetska uprava redovito sudjeluje na Geodetskom danu u Sloveniji, s obzirom na dugogodišnju suradnju između geodetskih institucija obiju zemalja, a posebno u pogledu razmjene iskustava u vezi s katastarskim sustavima, digitalizacijom zemljišnih podataka i drugim temama.

Pisane vijesti