Svečano otkrivanje obnovljene spomen-ploče Kloštar-Ivanićkog koordinatnog sustava

Slika /slike/Vijesti/Klostar-Ivanic.jpg

U sklopu konferencije Dani infrastruktura prostornih podataka 2018. i 14. Savjetovanje Kartografija i geoinformacije, 29. rujna 2018. godine svečano je otkrivena obnovljena spomen-ploča Kloštar-Ivanićkog koordinatnog sustava.

Ishodište Kloštar-Ivanićkog koordinatnog sustava prve grafičke katastarske izmjere je toranj franjevačke crkve Sv. Ivana Krstitelja u Kloštar-Ivaniću, a trigonometrijska mreža koja se oslanjala na toranj razvijena je od 1855. do 1863. godine i obuhvaćala je područje tadašnje kraljevine Hrvatske i Slavonije (izuzev područja Hrvatsko-slavonske Vojne krajine).
 
Spomen-ploču su 1991. godine postavili tadašnji Savez društava geodeta Hrvatske i Općina Ivanić-Grad, a na inicijativu Hrvatskog kartografskog društva ploča je obnovljena te u nazočnosti ravnatelja Državne geodetske uprave dr. sc. Damira Šanteka, dipl. ing. geod., svečano otkrivena.
 
Uz ravnatelja i predstavnike DGU ovoj prigodi su nazočili dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Medak, predsjednik Hrvatskog kartografskog društva prof. dr. sc. Miljenko Lapaine, uvaženi gosti iz inozemstva kao i načelnik općine Kloštar Ivanić Željko Filipović.

Stranica