Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka u II. čitanju

Slika /slike/Vijesti/Sabor.jpg

Vlada Republike Hrvatske predložila je Hrvatskom saboru Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka. 

Dana 16.5.2018. godine održana je sjednica Odbora za zakonodavstvo Hrvatskog sabora, dok je dana 17.5.2018. održana sjednica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, kao matičnog radnog tijela. Oba odbora jednoglasno su usvojila Konačni prijedlog Zakona te se očekuje skoro upućivanje u saborsku raspravu. 

Konačnim prijedlogom Zakona, važeći Zakon o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (NN 56/13) usklađuje se s Direktivom 2007/2/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 14. ožujka 2007. godine o uspostavljanju infrastrukture za prostorne informacije u Europskoj uniji (INSPIRE). U dijelu definicija tema prostornih podataka i ograničenja pristupa istima, propisuje se pristup izvorima prostornih podataka za tijela javne vlasti čiji poslovi mogu imati utjecaj na okoliš te se detaljnije reguliraju registri NIPP-a. Ovim Konačnim prijedlogom Zakona navedena Direktiva se u potpunosti prenosi u hrvatsko zakonodavstvo.

Pisane vijesti