Državna geodetska uprava u svoje urede uvodi digitalni potpis

  • Slika /slike/Vijesti/Digitalni potpis/VG_potpis_3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod. je dana 27. veljače 2019. godine u Odjelu za katastar nekretnina Velika Gorica  Područnog ureda za katastar Zagreb predstavio uvođenje digitalnog potpisa u poslovanje Državne geodetske uprave.

Događanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Grada Velika Gorica g. Krešimir Ačkar koji je prepoznao pozitivne korake koje digitalno poslovanje ima za Grad Veliku Goricu i njezine građane. Ispred Državne geodetske uprave događaju su prisustvovali uz ravnatelja i načelnik Sektora za katastar nekretnina g. Antonio Šustić, načelnik Sektora za informacijsko komunikacijski i geoinformacijski sustav g. Zoran Vujić, pročelnik Područnog ureda za katastar Zagreb g. Josip Zubak i voditeljica odjela za katastar nekretnina Velika Gorica gđa. Jadranka Vilus sa svojim službenicima.
 
Digitalni potpis implementiran je u okviru Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Svi dokumenti pripremljeni temeljem zahtjeva stranaka u ZIS-u se digitalno potpisuju, a mogu se ispisati i na papiru (npr. različiti izvodi i potvrde iz službenih evidencija, upravna rješenje itd.), te takve ispisane dokumente nije potrebno dodatno ovjeravati potpisom službene osobe i pečatom nadležnog ureda.
 
Temeljem podataka sa vizualiziranog digitalnog potpisa stranka može samostalno preko OneStopShop sustava (OSS) na prikazanoj adresi preuzeti digitalno potpisani dokument i to u roku od najviše 24 sata od trenutka stvaranja dokumenta i njegovog potpisivanja elektroničkim potpisom zbog potrebnih repliciranja podataka iz produkcijskog sustava ZIS-a na produkcijski sustav OSS-a.
 
Nove funkcionalnosti ZIS sustava mogu za sada koristiti Područni ured za katastar Karlovac, Sisak i Zagreb, u kojima su izvršene sve potrebne predradnje za uspješno korištenje digitalnog potpisa.
U planu je u kraćem vremenskom roku ove funkcionalnosti uspostaviti u ostalim Područnim uredima za katastar diljem Republike Hrvatske.
 
Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod. zahvalio se svima koji su svojim trudom omogućili ostvarenje još jednog od koraka koji Državnu geodetsku upravu vodi u smjeru elektroničkog poslovanja s ciljem da postane digitalni ured, „ured bez papira“.

Pisane vijesti