Glavni ravnatelj dr. sc. Damir Šantek na 39. sjednici Vlade RH predstavio geoinformacijski sustav „Potres“

  • Slika /slike/Vijesti/Potres/Potres_2.jpg
  • Slika Print screen aplikacije katastar.hr
  • Slika Dr. sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave na sjednici Vlade RH
  • Slika Print screen aplikacije potres

Na 39. sjednici Vlade Republike Hrvatske održane dana 21. siječnja 2021. godine glavni ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek predstavio je geoinformacijski sustav pod nazivom „Potres“.

Izradu ovog geoinformacijskog sustava pokrenula je Državna geodetska uprava na zahtjev Stožera civilne zaštite u suradnji sa Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva koji je osigurao hardversku, serversku i tehničku podršku u Centru dijeljenih usluga.

Sustav je utemeljen na ažurnim georeferenciranim  podacima, a baziran je na adresnom registru koji je u nadležnosti Državne geodetske uprave te uključuje sve servise koji su potrebni stanovništvu i svim nadležnim službama na području pogođenim potresom.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave naglasio je kako su 30. prosinca 2020. godine, samo dan nakon potresa, izrađeni novi ortofoto snimci za područje Petrinje, 3. siječnja za područje Siska i 7. siječnja za područje Gline. Ukupna površina snimljenog područja je 6000 ha.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva g. Bernard Gršić prezentirao je geoinformacijski sustav koji objedinjuje mnogobrojne informacije;  epicentre potresa, minski sumnjiva područja, prebivališta građana na lokaciji s podatkom o broju osoba prijavljenim u objektu te lokacije objekata koji su označeni crvenim i narančastim naljepnicama. Također je moguće vidjeti na kojim su lokacijama smješteni kontejneri i kućice te intervencije koje su obavljene od strane vatrogasnih postrojbi na terenu sa fotografijama i relevantnim podacima o izvršenim radovima.

Područje Gline snimljeno je prije i poslije potresa te je moguće napraviti usporedbu stanja za to područje. Geoinformacijski sustav Potres povezan je i s portalom katastar.hr putem kojeg saznajemo informacije o podacima upisanim u katastar i zemljišnu knjigu za određenu katastarsku česticu.

Sjednicu Vlade možete pogledati putem poveznice https://youtu.be/vUdmIx6duKY?t=721.

Pisane vijesti